latinica  ћирилица
14/10/2019 |  19:03 ⇒ 15/10/2019 | 10:39 | Аутор: РТРС

Ко планира да руши ВСТС?

Високи судски и тужилачки савјет БиХ поново у жижи јавности. Потпредсједница ове институције Ружица Јукић објавила је да постоји сценарио према којем ће ВСТС бити рушен.

То је објавила на свом Фејсбук профилу, који је након тога блокиран. За нашу телевизију, Јукићева каже да очекује од амбасада да се огласе и кажу да ли је истина да су и оне дио овог плана. О њему је како је сам потврдио информисан и предсједник ВСТС Милан Тегелтија.

Ружица Јукић тврди, да је дио сценарија, према којем поједине амбасаде планирају рушење ВСТС и састанак, који би отац страдалог младића Џенана Мемића одржао са главном бх. тужитељком Горданом Тадић, након чега би био организован протест и да се каже да је за све крив ВСТС.

Састанак је данас одржан, а Јукићева каже да је и прије тога добила потврду од главног тужиоца да ће се састати с Мемићем. Након свега, и блокирања њене странице, Јукићева каже да има још већи разлог да вјерује у истинитост информација које је добила.

- Ако нису тачне сматрам да су се требале амбасаде апсолутно оградити али ја нећу бити ничија канта да ћутим и не објавим информацију коју сам добила. Друго, јер ја немам могућност да контактирам са амбасадама, са амбасадама контактира зна се ко и из којих кругова - рекла је Јукићева.

И предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија, потврдио је да су и до њега из међународних кругова, дошла сазнања о сценарију рушења ВСТС-а. Тегелтија је рекао да је у јавности непримјетно прошао дио из декларације СДА који је идентификовао ВСТС као проблем за ту политичку странку и којом се тражи његова реформа.

- ВСТС је једина институција БиХ која се спомиње у декларацији СДА и чија се реформа тражи, а прије тога констатује одговорност ВСТС-а за процесуирање бошњачких генерала за ратне злочине и, како то они тврде, "тренд уклањања Бошњака" са руководећих мјеста у правосуђу БиХ. Када водећа политичка странка у Федерацији БиХ и једна од највећих у БиХ, у овом случају СДА, као програмски циљ постави реформу ВСТС-а, онда све такве пријетње и настојања треба узети озбиљно - сматра Тегелтија.

Јукићева каже да притисци политичких моћника из Сарајева на правосуђе никада нису били већи.

- Ја никада нисам осјећала већи притисак, притисак зна се од кога долази. То су све локални моћници који нажалост, злоупотребљавају амбасаде. Јер не могу знати амбасадори ни ко је главни тужитељ, предсједник суда итд. Они злоупотријебе ту позицију да могу доћи до амбасадора, да могу му неке ствари испричати, а амбасадори прихватају све оно што им неко исприча, не провјеравају други страну - додала је Јукићева.

Према њеним сазнањима, специјални извјестилац за ЕУ за питање правосуђа Рајнхард Прибе ће након анализе у извјештају који ће бити лош по правосуђе, заједно с америчком амбасадом тражити од господина Инцка да искористи бонска овлашћења и распусти чланове ВСТС-у. Распадне ли се ВСТС, Јукићева поручује да ће се распасти и остале институције на нивоу БиХ, па и сама БиХ.