latinica  ћирилица
14/10/2019 |  22:07 | Аутор: СРНА

Реализација мјера с циљем побољшања ситуације у Шумама Српске

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је вечерас да се ради на спровођењу мјера које је утврдила Влада Српске с циљем побољшања ситуације у Шумама Републике Српске, наводећи да је усвојен Нацрт закона о шумама и извршене кадровске промјене у шумским газдинствима.
Бањалука - Борис Пашалић - Фото: СРНА
Бањалука - Борис ПашалићФото: СРНА

- У претходних мјесец дана информисао сам Владу о стању у Шумама Српске и предложио одређене мјере које су усвојене, а односе се на законску регулативу. Прије свега, ријеч је о измјенама Закона о шумама, затим смјени руководилаца у шумским газдинствима која послују лоше, као и активностима које се односе на експолатацију биомасе и шумских плодова, те израду информационог система - рекао је Пашалић за АТВ.

Он је истакао да је Нацртом закона о шумама прописана већа слобода локалним заједницама да користе средства од шума која им припадају.

- Имамо локалне заједнице којима је приход од 10 одсто веома значајан. Ограничићемо препродају дрвних сортимената јер ће бити могуће да пошиљку прати само отпремница Шума Српске, односно неће бити дуплих папира. Коначна верзија закона биће усвојена до краја године, а примјењив од 2020. - појаснио је Пашалић.

Он је нагласио да се најважнија мјера односи на промјену кадрова у шумским газдинствима која лоша послују.

- У три газдинства поставили смо нове руководице и очекујемо да ће санирати ситуацију. Већ се види одређени напредак, што потврђује наш став да већина проблема полази од кадрова. Пратимо да ли има одређених радњи које је могуће дефинисати као криминалне, али је ово питање за неке друге институције - додао је Пашалић.

Он је нагласио да ће наредних дана бити сачињен пресјек рада шумских газдинстава за девет мјесеци ове године и да ће, уколико буде утврђено лоше пословање, бити још кадровских промјена.

Према његовим ријечима, један број шумских газдинстава ради квалитетно, а међу њима су "Сјемећ", "Чемерница", "Клековача" и "Приједор".

Одговрајући на питање да ли је било притисака зато што надлежне институције спроводе предвиђене мјере, Пашалић је рекао да јесте још од констатовања проблема у Шумама Српске и става Владе да је опредијељена да унаприједи ситуацију.

- Било је личних и политичких притисака, али и одређених упозорења и пријетњи. Ово је свакако нешто што ће стимулисати моје сараднике и мене да наставимо путем којим смо кренули јер имамо аргументе и јасно знамо шта хоћемо. Наши циљеви су верификовани у актима које смо припремили и у програму Економских реформи - рекао је Пашалић.

Говорећи о заштити домаће произодње, Пашалић је навео да је потребно одлучније спроводити потребне мјере како би произвођачи били заштићени.

Он је напоменуо да ће из аграног буџета бити помогнута Фондација "Дјеца нам се рађала", с циљем рађана што више дјеце на селу.