latinica  ћирилица
14/10/2019 |  22:29 ⇒ 15/10/2019 | 10:15 | Аутор: РТРС

Српска спремна да се носи са инвестицијама у инфраструктурне пројекте

Стратешким документима Републике Српске предвиђена је изградња мреже ауто-путева, брзих цеста, магистралних и регионалних путева. Приоритет су дионице на потезу Приједор-Бањалука, изградња коридора 5Ц и повезивање према Рачи, Београду, као и брзе цесте од Бијељине до Романије. Република Српска спремна је да се носи с оваквим инвестицијама, а да не угрози ликвидност буџета, поручено је у нашој емисији Актуелно.

Просторним планом и Стратегијом транспорта Републике Српске предвђена је изградња мреже ауто-путева у дужини око 420 километара, брзих путева 470 километара, магистралних и регионалних до 4.200 и 6.000 километара локалних путева.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић каже да је до сада изграђено 106 километара ауто-пута кроз Републику Српску и да је ова мрежа добила пуни смисао почетком изградње моста на Сави код Градишке.

- Када реализујемо све наше инфраструктурне пројекте, почевши од моста преко ауто-пута, наш циљ је ауто-пут према централном Јадрану, чиме би био изграђен најкраћи пут од централне Европе за средњи Јадран и чиме би, вјероватно, био умањен промет на хрватској страни. То је био један од разлога опструкција Хрватске, али и то је сада превазиђено - каже Трнинић.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ кажу да неформирање Савјета министара не може да угрози задане рокове у изградњи моста на Сави.

- Завршетак моста код Градишке ништа не може довести у питање, јер је новац осигуран, стоји на посебном рачуну и не може се употријебити у друге сврхе - каже Младен Голужа, помоћник министра транспорта и комуникација БиХ у техничком мандату.

Рок за изградњу моста на Сави је 30 мјесеци, средства су по пола обезбиједиле Хрватска и БиХ, а дио пројекта је финансиран из Инвестицијског фонда за западни Балкан.

- Паралелно с мостом, Хртватска треба да гради приступну везу - саобраћајницу од новоизграђеног моста до петље у Окучанима и користи бесповратна средства ЕУ фондова - навео је Душан Топић, директор Аутопутева Републике Српске.

На највишем нивоу усаглашени су и детаљи изградње ауто-пута Београд-Сарајево, десет мјесеци након потписивања уговора вриједног 250 милиона евра за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу ове саобраћајнице.

Ово је први ауто-пут који ће директно повезати Србију и БиХ, односно Републику Српску и од великог је значаја за повезивање у региону, закључено је у емисији Актуелно.

Емисију можете погледати ОВДЈЕ.