latinica  ћирилица
15/10/2019 |  08:30 ⇒ 13:05 | Аутор: Глас Српске

Додик: БиХ не може опстати на преварама

Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је за Глас Српске да изборна воља српског народа у БиХ мора да буде испоштована.
Милорад Додик - Фото: Глас Српске
Милорад ДодикФото: Глас Српске

Коментаришући изјаву лидера СДС-а Мирка Шарвића који је рекао да треба искористити све методе да институције на нивоу БиХ буду деблокиране не искључујући ни могућност промјене парламентарне већине, Додик је навео да “БиХ не може опстати на преварама и играма у којима учествује Шаровић”.

- Ако мисле да могу да формирају власт без СНСД-а и изборне воље српског народа нека то учине. Не желимо да будемо поданици и ту су наши ставови јасни. Ми не идемо у формирање заједничких институција на нивоу БиХ да тамо сједимо него да остваримо права српског народа. Очито је да по ставовима које износи Мирко Шаровић и њему слични, БиХ није ништа друго до превара. Не желимо да будемо поданици нити да се понашамо као поданици. Ако Шаровић жели да настави подаништво према Бошњацима, срећно му било и нека настави да се тако понаша - поручио је Додик.

Шаровић тврди да рад парламента блокира СНСД, а прати га ХДЗ БиХ.

- Уколико се настави са блокадом онда треба искористити све методе па и промјену парламентарне већине. Спреман сам на тако нешто, а не тражим ништа заузврат - рекао је Шаровић.

Додик узвраћа да је на овакав начин БиХ све мање и да он лично против тога нема ништа.

- Шаровић и сви они који са њим стварају неке преваре морају да објасне на који начин виде будућност БиХ. На који начин ће Шаровић објаснити српском народу шта ради и кога он то тамо представља. Нека формирају власт ако могу и нека наставе игре које воде уништењу легитимног представљања. Те игре нас не интересују. О каквој будућности БиХ причају? Нас преваре не занимају, јер што је више превара, БиХ је све мање и онда нека не говоре како смо ми нешто закочили или уништили - поручио је Додик.

Констатовао је да је избор српског члана Предсједништва БиХ изборна воља српског народа, да је број посланика такође изборна воља Републике Српске и да је и избор четири делегата српског народа из СНСД-а такође одлука Народне скупштине Републике Српске.

- Ако то хоће Шаровић и њему слични да униште, не знам како ће стати пред српски народ и то објаснити - закључио је Додик.