latinica  ћирилица
15/10/2019 |  09:16 | Аутор: klix.ba

Држављани БиХ при уласку у ЕУ мораће скенирати лице и дати отисак прстију

Држављани БиХ од фебруара 2022. године ће поред пасоша приликом уласка у Европску унију морати скенирати кажипрст једне руке, док ће приликом првог преласка на територију ЕУ скенирати лице те дати отисак четири прста једне руке.
Отисак прстију - Фото: Screenshot
Отисак прстијуФото: Screenshot

Званична информација о пооштреним мјерама ЕУ је објелодањена у Варшави на конференцији у организацији Фронтеxа, што је за Клиx потврдио савјетник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман.

– Европска комисија је донијела директиву у циљу боље заштите спољашњих граница ЕУ и повећаног обима криминала. Тзв. Морфинг је компјутерска техника која мијења фотографије лица на путним исправама. Досадашњи системи заштите и који су данас актуелни су показали да је криминал толико напредовао да се могу мијењати фотографије на важећим путним исправама. Да би се адекватно одговорило на тај криминал који је посебно изражен за кријумчарење људи што је тренутно златна кока за кријумчаре донијела се одлука о пооштреним мјерама – казао је Хофман.

Због свега наведеног држављани трећих земаља, односно оних који нису грађани Европске уније ће бити подвргнути утврђивању аутентификације.

– Сви држављани трећих земаља, а што је и БиХ, од фебруара 2022. биће подвргнути додатним граничним провјерама кроз то да ће путници који први пут буду прелазили границу ЕУ поред пасоша потврдити идентитет на начин да ће им бити скенирано лице те узет отисак четири прста десне руке. То ће бити похрањено у посебну базу која ће егзистирати у полицијама унутар ЕУ – објаснио је савјетник директора ГП БиХ.

Сваки наредни пут грађани БиХ, све док БиХ не постане чланица ЕУ, ће бити провјерени на начин да морају дати и дигитални отисак кажипрста при уласку у неку од земаља ЕУ.

На питање да ли то значи да ће држављани БиХ у љетној сезони, када владају велике гужве на границама, морати давати отисак прста при уласку у Хрватску, Хофман одговара потврдно.

– За нас је то посебно интересантно јер већина наших држављана путује у Хрватску или кроз Хрватску путује даље у ЕУ. Тешко је сада спекулисати, али сигурно да ће то додатно успорити промет путника из БиХ ка ЕУ који немају пасош неке од земаља ЕУ – рекао је.