latinica  ћирилица
15/10/2019 |  10:14 ⇒ 12:32 | Аутор: klix.ba

Ситуација са мигрантима алармантна, градоначелник Бихаћа долази у Сарајево

На подручју Бихаћа, Цазина и Велике Кладуше у прихватним центрима се налази око 3.500 миграната, а процјењује се да их је око 2.500 нерегистрованих, односно ван центара. Због лоше безбједносне ситуације и нереаговања са нивоа БиХ, градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић данас ће се запутити ка Сарајеву како би се обратио медијима.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Конференција за новинаре биће одржана у хотелу "Bosnia" с почетком у 12 сати, а тема је једна - мигрантска криза.

МУП Унско-санског кантона од данас је ограничио кретање мигрантима у граду, а како је наредила Оперативна група за координисање активности и надзора над мигрантском кризом у УСК. Тражили су да се мигрантима забране окупљања на јавним мјестима, посебно у близини образовних установа као и просјачење и све врсте друштвено неприхватљивог понашања.

- Као што вам је познато, Град Бихаћ већ двије године под константним је притиском илегалних миграната, а грађани Бихаћа остављени су сами, без конкретне помоћи надлежних институција. У Бихаћу се налази неколико хиљада миграната о којима брине само Град Бихаћ, Црвени крст и међународне организације, а сваким даном у Бихаћ пристиже по неколико стотина нових миграната. Министарство безбједности БиХ и надлежне институције нису провеле нити један од закључака са састанка из Брисела који се односе на управљање процесом миграција у БиХ. Доласком зиме хуманитарна, безбједносна и епидемиолошка ситуација у Бихаћу постаје алармантна - поручио је Фазлић.

Безбједносна ситуација такође је нарушена. МУП УСК свакодневно интервенише због тучњава које заврше рањавањем, а неке и смртним исходом. Грађани Бихаћа се прибојавају за своју безбејдност, јер су током претходне зиме имали повећан број провала у куће и крађа.

Оперативна група је забранила објектима Бира и Мирал продужавање уговора о изнајмљивању за смјештај мигранта што би значило да ће, уколико се ова наредба реализује, око 2.000 миграната остати без смјештаја. Затражили су и од Министарства безбједности да мигранте пребаци на нову локацију или да их смјесте у Салаковац и Ушивак.