latinica  ћирилица
15/10/2019 |  11:01 ⇒ 11:11 | Аутор: РТС

"Слобода 2019" – приказ 100 борбених возила и 25 летјелица

Поводом обиљжавања 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату приказ способности Војске Србије "Слобода 2019" биће одржан у суботу, 19. октобра, на Аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.
Војска Србије (Фото: Министарство одбране Србије) -
Војска Србије (Фото: Министарство одбране Србије)

Планирано је учешће више од 2.400 припадника Војске Србије, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова.

Бригадни генерал Жељко Билић каже за РТС да ће широком аудиторијуму биће приказана способност дела јединица Војске Србије опремљених по пројекту "1500" – најсавременијим наоружањем и војном опремом.

- Приказаћемо део донираних средстава из Руске Федерације и наравно ради се о аеродрому, необилазно ту је и дио ваздухопловства - рекао је Билић.

Истакао је да је припрема оваквог програма изузетно захтевна, да се све мора ускладити према месту и времену. Учествује преко 2.000 људи, преко 25 ваздухоплова и преко 100 борбених возила, а све ће се реализовати кроз три цјелине.

- Прва цјелина је динамички приказ, гдје ће јединице специјалне бригаде подржане ратним ваздухопловством и протвваздухопловном одбраном приказати свој динамички приказ. Ту ће бити дио секвенце из противтерористичке борбе, борбено трагање и сапасавање, уз захтијевање ваздухопловства, упућен је захтјев и доћи ће до ваздухопловно ватрене подршке са ваздухопловима типа 'орао' - објаснио је Билић.

Додао је да ће истовремено ловачка авијавија вршити ваздушну борбу, односно заштиту и контролу суверенитета ваздушног простора.

Након тога, доћи ће до друге цјелине – дефилеа јединица.

- Дефилеи јединица такозвани пешадијски ешалон, дефилеи јединица на возилима или такозвани моторизовани ешалон и назаобилазни ваздухопловни ешалон - нагласио је Билић.

У дефилеу јединица – пешадијском ешалону биће и кадети, припадници Војне академије, који ће носити реплике застава из Другог светског рата, једниница које су учествовале у ослобођењу Београда, а наравно видјећемо и ветеране.

- Када услиједи моторизовани ешалон биће велики број палета наоружања војне опреме наше намјенске индустрије – 'лазар', 'морава', 'тамнава' - додао је Билић.

Билић је командант приказа и истиче да је то огромна одговорност.

- Ово све сигурно ће протећи беспријекорно, јер учествује велики број јединица чији је основ обука. Ми имамо јединице које су 24 часа у приправности да по позиву реагују, а то је немогуће без константне обуке. Оно што мало усложњава процес је ангажовање јединица ван овога, имаћемо и средства из намјенске инсутрије у приказу, имаћемо више родова Војске Србије и треба то све ускладити - објансио је Билић.

Додао је и да је њему као пилоту кокпит мјесто гдје се најудобније осјећа, али да долазе младе снаге.

Позвао је грађане да дођу 19. октобра на аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници и пристуствују вјежби "Слобода 2019".