latinica  ћирилица
15/10/2019 |  11:49 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Лазић: Асим Алић из Тузле тражио новац да открије српске гробове у Возући

Асим Алић из Тузле тражио је од породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила са подручја Дервенте, Добоја и Модриче одређену накнаду од 1.000 до 1.500 евра да открије гробна мјеста погинулих бораца Војске Републике Српске у Возући, изјавио је Срни предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.
Вељко Лазић - Фото: Глас Српске
Вељко ЛазићФото: Глас Српске

- У току 2018. године Републичкој организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила обратило се више породица погинулих бораца са подручја Дервенте, Добоја и Модриче жалећи се да их Алић зове телефоном и тражи накнаду за информацију о гробним мјестима на дијелу возућког ратишта - рекао је Лазић.

Он је истакао да су представници Републичке организације у вези са овим случајем одржали састанак са помоћником главног окружног тужиоца у Бањалуци, након чега је бањалучко Окружно јавно тужилаштво запримилио њихову пријаву.

- Тужилаштво нас је у међувремену обавијестило да је предмет уступљен Окружном јавном тужилаштво Добој. Имамо информацију да су одређене породице погинулих позиване на разговор у Добој о овом случају - рекао је Лазић.

Подсјетивши да ово није једини случај да су поједини људи позивали породице погинулих из Републике Српске тражећи накнаду за информацију о гробним мјестима, Лазић није желио да износи више детаља.

Он је рекао да су из Републичке организације упозорили породице да не разговарају са таквим људима јер је ријеч о превари.

- Имамо информације да су неке породице давале новац Асиму Алићу. Мислим да се у овом случају ради о превари, јер Алић не жели да иде на лице мјеста како би показао гдје се налази гробно мјесто, већ је спреман на папиру да обиљежи пут и шуму као путоказ гдје се налази гробно мјесто - рекао је Лазић.