latinica  ћирилица
15/10/2019 |  11:58 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Фоча: Сарадња "Шума Српске" и "Србијашума"

Очување шуме, унапређење узгоја, искоришћавање шумских плодова - неке су од тема дводневног сусрета "Шума Српске" и "Србијашума", који се одржава у Фочи. Најављени су заједнички пројекти преокграничне сарадње и усавршавањe радника.

Један од пројекта који ће реализовати уз подршку Европске уније, је и заштита Панчићеве оморике, реликта Балканског полуострва, са стаништем на планини Тари и околини Вишеграда.

Пред шумарима је и изазов како да заштите шуме од све израженијих климатских промјена.

- Знамо да је она веома ријетка и само се код појављује природно. То ће бити један од начина да унаприједимо нашу сарадњу - рекао је Славен Гојковић генерални директор ЈПШ "Шуме Републике Српске".

- У посљедње вријеме климатске промјене и све што се дешава, сушење шума, разне болести, утичу на то да морамо да унапређујемо борбу против свега што нам се дешава и да се трудимо да шуму заштитимо - каже Игор Брауновић, дикректор ЈП "Србијашуме".

У плану је и да се проведе више пројеката на додатном усавршавању запослених на заштити шума.

- Не само за високообразоване кадрове у ЈП него и за све остале раднике, у свим структуирама - додала је Биљана Марковић, предсједница Надзорног одбора ЈПШ "Шуме Републике Српске".

У "Шумама Републике Српске" истичу да је једно од најуспјешнијих гадзинстава, "Маглић" у Фочи, које газдује привредним ловиштем. У току су припреме за отварање погона за откуп и прераду гљива и шумских плодова.

- Ми се надамо да ћемо до Нове године имати објекат који ће бити покривен. Тако да ћемо на прољеће ићи са технолошким опремањем објекта - појаснио је Споменко Стојановић, директор ШГ "Маглић" Фоча.

Шуме и шумско земљиште у Српској распрострањено је скоро на 51,7 одсто од укупне површине.

У шумском фонду са 50,2 одсто преовлађују високе шуме са природном обновом, које имају највећу еколошку и економску вриједност.