latinica  ћирилица
15/10/2019 |  12:24 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Бањалука: Концертом Томелинијеве завршена "Јесења соната"

Виртуозним извођењем чувене италијанске пијанисткиње Елизе Томелини свечано је завршен други Међународни музички фестивал "Јесења соната", који је организовао Културни центар Бански двор у Бањалуци.
Бањалука: Томелини - фестивал "Јесења соната" - Фото: СРНА
Бањалука: Томелини - фестивал "Јесења соната"Фото: СРНА

Томелинијева је синоћ изразила задовољство што јој је припала част да наступи на затварању овогодишњег Фестивала.

- Драго ми је што сам свирала посљедња, знам да је ово одличан фестивал и да су умјетници и организација одлични. Све је савршено - рекла је Томелинијева, која је извела дјела Франца Листа и Сергеја Рахмањинова.

Директор Културног центра Бански двор Младен Матовић рекао је да су током пет фестивалских дана угошћена нека од најзначајнијих имена умјетничке музике данашњице, те да је, према оцјени многих, остварен додатни искорак у организационом и квалитативном смислу.

- Посебно смо поносни на максималну посјећеност свих концертних вечери, као и на реакције признатих умјетника и учесника фестивала на несвакидашњу акустику Концертне дворане Банског двора. Маестралним концертом италијанске пијанисткиње свјетског гласа Елизе Томелини на најљепши начин је спуштена завјеса на овогодишњи Фестивал - рекао је Матовић и изразио наду да ће манифестација постати традиционална.

Замишљен као елитни, вишедневни музички догађај и сусрет врхунских музичких умјетника из земље и иностранства, фестивал је у потпуности испунио очекивања и поставио високе умјетничке стандарде за наредни период, саопштено је из Банског двора.

Томелинијева је прије неколико година постала прва жена која успјела да изведе Листове трансценденталне етиде о темама Паганинија, а 2017. године свирала је клавир на врху Монте Роса, на 4.460 метара надморске висине.

Други Међународни музички фестивал "Јесења соната" 10. октобра отворио је "Хеншел квартет" из Њемачке.

Покровитељи манифестацију били су Град Бањалука и Министарство просвјете и културе Републике Српске, те Адико банке, која је партнер Културног центра Бански двор.