latinica  ћирилица
15/10/2019 |  12:31 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Од данас мигрантима ограничено кретање

Полиција Унско-санског кантона почела је са дислоцирањем миграната и избјеглица који су боравили на јавним површинама и у напуштеним објектима на локацију привременог прихватног кампа Вучјак код Бихаћа.
Мигранти у Вучјаку - Фото: nezavisne novine
Мигранти у ВучјакуФото: nezavisne novine

Ангажован је велики број полицијских службеника, преносе федерални медији.

Кантонална Влада на овај начин почела је примјењивати мјере ограничавања кретања.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Але Шиљдедић истакао је да су, усљед све већих прилива миграната и алармантне ситуације, кантоналне власти одлучиле да покушају нормализовати ситуацију.

- Ове мјере биле су оперативне током викенда, биће и данас, као и у наредном периоду. Мјере се односе на измјештање свих особа које немају адекватан смјештај и које се не налазе у неком од легалних смјештаја у прихватним центрима који су организовани на подручју Унско-санског кантона - рекао је Шиљдедић.

Он је навео да ће све особе које се налазе на јавним површинама, у напуштеним објектима и непријављеном смјештају у Великој Кладуши, Цазину, Бихаћу и другим градовима бити измјештене у камп Вучјак.

Кантоналне Власти, али и грађани, свакодневно упозоравају да је озбиљно нарушена безбједносна и здравствено-епидемиолошка ситуација у Унско-санском кантону.

Шиљдедић је навео да је циљ ове мјере да се колико-толико уреди нормалан живот грађана у кантону, те превенција свих негативних активности од просјачења, скитње, кривичних дјела, провала у приватне објекте и слично.

- То на неки начин није ограничавање кретања, али све особе које су узурпирале јавне површине и насеља биће премјештене у камп Вучјак. За сада имамо могућност да их смјестимо, а у супротном очекујемо од других градова да растерете Бихаћ - истакао је Шиљдедић.

Доласком зиме мигрантима на подручју Бихаћа постаје све теже, због чега је градоначелник овог града Шухрет Фазлић данас у обраћању медијима у Сарајеву истакао потребу веће укључености надлежних институција у рјешавање проблема мигрантске кризе.

Бихаћ је већ двије године под сталним притиском илегалних миграната, док хуманитарна, безбједносна и епидемиолошка ситуација постаје алармантна доласком хладнијих мјесеци, како за мигранте, тако и за грађане.

Фазлић наглашава да Министарство безбједности БиХ и надлежне институције нису провеле ниједан од закључака са састанка из Брисела, који се односе на управљање процесом миграција у БиХ.

На подручју Бихаћа, Цазина и Велике Кладуше у прихватним центрима се налази око 3.500 миграната, а процјењује се да их је око 2.500 нерегистрованих, односно ван центара.

Сваку ноћ талго возом из Сарајева у Бихаћ долази минимално 150 миграната.