latinica  ћирилица
15/10/2019 |  13:20 | Аутор: СРНА

Марчић: Искуства Србије значајна за Српску

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Републике Српске Синиша Марчић оцијенио је данас у Београду да су искуства Србије у вези са израдом стратегије паметне специјализације веома значајна и за Српску, која може да научи како да реализује цијели овај процес.
Синиша Марчић - Фото: СРНА
Синиша МарчићФото: СРНА

- Овдје се представља стратегија паметне специјализације Србије, веома сложеног документа на коме је рађено двије и по године - рекао је Марчић новинарима у паузи дводневне регионалне конференције.

Он је указао да је комплетан процес израде стратегије назване "стратегија четири с" веома захтјеван и да укључује јако много актера.

- Кроз израду оваквог документа можемо да имамо вишеструке користи не само да имам стратегију Републике Српске, што је у плану наредне двије године, него да добијемо једну ширу индустријску стратегију у складу са препорукама Европске комисије - рекао је Марчић.

Марчић учествује на конференцији "Представљање стратегије паметне специјализације Србије и истраживање улоге инкубатора, акцелератора и научно технолошких паркова у пружању посебне секторске подршке у земљама Западног Балкана и Југоисточне Европе".

Он ће говорити на панелу "Наука на западном Балкану и развој технолошког парка: локалне иницијативе и изазови политике".

Важност стратегије паметне специјализације за Србију, која је њену израду покренула 2017. године, огледа се, између осталог, у томе што ће она помоћи да се успостави боља веза између научноистраживачких и иновационих активности, као и привредне и индустријске структуре.

На тај начин ће се омогућити и боља координација између научноистраживачке и индустријске политике.