latinica  ћирилица
15/10/2019 |  14:16 ⇒ 14:31 | Аутор: Б92

УЕФА губи "битку" – Турци салутирали војницима у Сирији (ФОТО)

Европска фудбалска унија полако губи битку против политике на стадионима упркос честим драконстим казнама. УЕФА је најавила да ће истражити салутирање репрезентативаца Турске на утакмицама квалификација за Европско првенство.

Турци су прво салутирали након гола Џенка Тосуна против Албаније у петак у Истанбулу, а потом и у Паризу после ремија са Француском.

Они су салутирањем пружили подршку својим војницима који већ неколико дана ратују са Курдима у сјеверној Сирији.

- За нашу нацију, посебно за оне који ризикују своје животе - написао је Тосун на Инстаграму.

УЕФА не дозвољава политичке поруке на утакмицама у оквиру својих такмичења, па Турцима слиједи казна. Спекулише се чак и о одузимају домаћинства финала Лиге шампиона ове сезоне које је додјељено Истанбулу.

Портпарол УЕФА Филип Таунзенд је рекао италијанској новинској агенцији Анса да турски поздрав изгледа као провокација.

- Могу да вам гарантујем да ћемо да истражимо ову ситуацију - рекао је Таунзенд.

Турски фудбалери (фото: instagram.com/millitakimlar)

Турци су ремијем на Сен Денију задржали прво мјесто у Групи Х испред Француске, па су на корак од пласмана на Европско првенство.

Салутирањем су ризиковали казну која би можда могла да их чак кошта наступу на ЕУРО 2020. Међутим, на основу неких претходних сличних ситуација, можда прођу само са новчаном казном.

Тосунову поруку су "лајковали" Нијемци турског поријекла Илкај Гиндоан и Емре Џан, који су касније повукли своје "лајкове".

- Вјерујте ми, послије онога што се догодило прошле године, посљедња ствар коју желим је политичка порука - рекао је Гиндоан, а Џан је додао, "Ја сам апсолутни пафициста и против сам сваког облика рата".

У мају 2018. ФС Њемачке је критиковао свог репрезентативца турског порекла Месута Езила због позирања са председником Турске Реџипом Тајипом Ердоганом.

ФИФА је касније казнила тројицу репрезентативаца Швајцарске Гранита Џаку, Ђердана Шаћирија и Штефана Лихтштајнера због албанских националистичких порука на утакмици са Србијом на СП у Русији.

Али они ту казну једва да су и "осјетили" јер је била изражена у само неколико десетина хиљада евра.