latinica  ћирилица
15/10/2019 |  14:34 | Аутор: СРНА

Бијељина: Књига лијечи и шири видике

Библиотекари и књижничари су на семинару у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини, цитирајући нобеловца Иву Андрића, поручили да треба читати да не остане затворен свијет разума и љепоте који се налази у књигама.
Библиотекари и књижничари на семинару, Бијељина - Фото: СРНА
Библиотекари и књижничари на семинару, БијељинаФото: СРНА

Директор Народне библиотеке и музејске збирке у Зворнику Негосава Стјепановић је учесницима семинара под називом "Зашто је потребно читати књиге" и јавности поручила да се све лијепо и значајно налази у књигама, те да је мисија библиотекара да на најљепши начин приближе књигу људима.

- Напредне технологије јесу важне за образовање, али једина релевантна информација налази се у књигама и без обзира на предрасуде да ће технологија оставити књигу у запећку то није тако - људи се све више окрећу књизи - истакла је Стјепановићева.

Стјепановићева је указала на значај стручних библиотекара и рад са најмлађима, како би од најранијег узраста стекли навику да долазе у библиотеку и читају.

- Друштво, држава и свака локална заједница мора да обрати посебну пажњу на библиотеке као институције културе од националног значаја, јер ако имамо образоване грађане имаћемо и квалитетно друштво и предуслов за развој и напредак у сваком смислу - оцијенила је Стјепановићева.

Предавач Славица Гостимировић, која је директор Народне библиотеке у Добоју, говорила је о свом истраживању библиотерапије, или лијечења књигом, које се користи у свијету и тек треба да заживи у Републици Српској.

Гостимировићева је рекла новинарима да је ријеч о радионицама у оквиру библиотека, гдје се уз помоћ психотерапеута и библиотекара тематизују одређени проблеми уз настојање да се кроз поистовјећивање са ликовима из литературе јача свијест да су сви проблеми рјешиви.

Директор Библиотеке "Филип Вишњић" Јован Цвјетковић рекао је новинарима да су 17. пут домаћини семинара за библиотекаре са овог матичног подручја које обухвата Бијељину, Угљевик, Лопаре, Осмаке, Пелагићево и Доњи Жабар.

Он је навео да 40 учесника из народних, високошколских, средњошколских и библиотека у основним школама има прилику да се упозна о искуствима матичних библиотека на сусједном подручју Добоја и Зворника и да се едукују.

- Народна библиотека "Филип Вишњић" у Бијељини има највише чланова од свих библиотека у Републици Српској и ове године вјерујемо да ћемо прећи број од 10.000 чланова и више од 200.000 посјета, што је апсолутни рекорд - истакао је Цвјетковић.

Према његовим ријечима, у априлу идуће године Друштво билиотекара Републике Српске ће у сарадњи са Народном библиотеком "Филип Вишњић" у Бијељини бити домаћин великог дводневног семинара библиотекара који ће у Етно-селу "Станишићи" окупити 300 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и земаља окружења, с циљем унапређења струке и пружања библиотечких услуга.

Цвјетковић је навео да је Библиотека недавно увела услугу електронске позајмице књига на дјечијем одјељењу, што ће наредне године бити уведено и на одјељењу за одрасле.

Он је позвао суграђане да се 12. новембра, када се обиљежава Дан библиотеке, учлане у ову установу по знатно нижим цијенама - за одрасле три умјесто 20 КМ, за студенте, средњошколце и пензионере три умјесто 10 КМ, а за основце ће годишња чланарина тог дана коштати једну умјесто пет КМ.