latinica  ћирилица
15/10/2019 |  15:26 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

У Српској званично почела сезона гријања

Петнаести октобар дан је када топлане у Републици Српској пале котлове и започињу нову сезону гријања. Љетну паузу углавном су искористиле за редован ремонт постројења и дотрајалих инсталација. Уз топле радијаторе за потрошаче важна је и информација да цијене услуга остају исте.

За највећи број потрошача бањалучка топлана упалила је котлове и прије 15. октобра – дана када званично почиње сезона гријања. Дио топлификационе мреже која снадбијева око 20.000 потрошача и у овој години трпио је реконструкцију.

- Током љета смо имали доста активности на санацији и поправци. До сада је уложено више од 1,2 милиона марака у санацију топлификационе мреже  - истакао је директор продаје и маркетинга Еко топлане Бањалука Александар Марић. 

Иако топлана настоји да побољша услугу, жалби потрошача и даље има. Најчешће се односе на лошију услугу током дана у односу на ноћ, као и компликовану процедуру за искључење с мреже.

Домаћинства потрошача у Источном Сарајеву које грије топлана топла су још од прошле седмице. Слично је и у толпани у Бијељини, али и приједорска и добојска радиле су на санацији мреже и постројења.

- У сам погон уложили смо око 300.000 марака и у санацију вреловода око 200.000 марака током претходног љета - нагласио је Слађан Јовић, директор Градске топлане Добој.

Цијене услуге у Добоју остају у рангу прошлогошњих када је дошло до повећања. У Бијељини и Приједору цијена, као и претходних година, остаје иста.

-Цијена за физичка лица износи 2,75 КМ са урачунатим ПДВ-ом по метру квадратном стамбеног простора, односно за правна лица износи 5,88 КМ такође са урачунатим ПДВ-ом по метру квадратном - каже Младен Красавац, директор Градске топлане Бијељина.

Зоран Кнежевић, директор Топлане Приједор, истиче да су направили рјешења којим ће компензовати поскупљења.

- Могу да потврдимда неће бити поскупљења гријања за наше кориснике за све категорије у току ове године - рекао је Кнежевић.

Из свих топлана редом тврде да енергента за сезону која је почела има довољно. Иако је с годинама проблема мање, потрошаче позивају да им их пријаве уклико су им данас ипак радијатори хладни.