latinica  ћирилица
15/10/2019 |  16:17 ⇒ 17:18 | Аутор: БЕТА

Предсједник УЕФА позива владе у помоћ за борбу против разисма

Чеферин је окривио пораст национализма широм Европе за подстицање расизма на утакмицама и најавио да ће Европска фудбалска унија увести строже казне.
Александер Чеферин (Фото:www.dfb.de) -
Александер Чеферин (Фото:www.dfb.de)

Предсједник Европске фудбалске уније Александар Чеферин позвао је владе да појачају "рат против расиста" како би помогле фудбалским званичницима да избаце расизам са стадиона, пошто су енглески репрезентативци вријеђани у Софији током утакмице са Бугарском.

Чеферин је окривио пораст национализма широм Европе за подстицање расизма на утакмицама и најавио да ће УЕФА увести строже казне.

Утакмица Бугарске и Енглеске у понедјељак увече у Софији прекинута је у два наврата пошто су домаћи навијачи на расној основи вријеђали гостујући тим, опонашали су мајмунске крике и изводили нацистички поздрав.

- Вјерујте ми, УЕФА је посвећена да уради све што може да елиминише ову болест из фудбала. Не можемо себи дозволити да будемо задовољни, увијек морамо да се трудимо да ојачамо своју одлучност. У ширем смислу, фудбалска породица, сви од администратора до играча, тренера и навијача морају да раде заједно са владама и невладиним организацијама, да воде рат против расиста и маргинализују њихове гнусне погледе - навео је Чеферин.

Британски премијер Борис Џонсон позвао је УЕФА да строго казни Бугарску.

- Сами фудбалски савези не могу да ријеше овај проблем. Владе морају да ураде више по том питању. Напредак ћемо постићи само заједничким радом, у име пристојности и части - навео је Чеферин.

УЕФА чека извјештаје делегата и судија, а партнер европске куће фудбала, мрежа која прати расизам у фудбалу Фаре, захтијева да се Бугарској забрани учешће у квалификацијама за Европско првенство 2020. године као казна за поновљене прекршаје везано за расизам. Чеферин је навео да су казне УЕФА међу најстрожим у фудбалу и да је организација вољна да их пооштри.

- Као управно тијело, знам да нећемо побиједити на такмичењу популарности, али неки ставови изражени о приступу УЕФА у борби против расизма били су претјерани - додао је он.

Стадион "Васил Левски" синоћ је био дјелимично затворен због расистичког понашања навијача током утакмица са Косовом и Чешком у квалификацијама за Европско првенство. Фудбалски савез Бугарске могао би да добије тежу казну, ако Дисциплинска комисија УЕФА одлучи да је почињен трећи прекршај у квалификацијама.

- Било је времена, не тако давно, када је фудбалска породица мислила да је расизам далека успомена. Пораст национализма широм континента подстакао је неприхватљиво понашање и неки су помислили да је међу фудбалским навијачима право мјесто за изражавање застрашујућих ставова - рекао је Чеферин.