latinica  ћирилица
15/10/2019 |  17:41 ⇒ 16/10/2019 | 08:05 | Аутор: РТРС

Покушај монструозне преваре: Тражио новац за информације о гробницама на Возући

Окружно јавно тужилаштво у Добоју води истрагу против Асима Алића из Тузле кога сумњиче за превару више породица погинулих бораца ВРС с подручја Добоја. Он је, да би открио гдје се налазе гробна мјеста погинулих на озренско-возућком ратишту, од њихових породица тражио новац.

Свака информација о сину несталом прије 24 године на озренско-возућком ратишту за Радушку Павловић злата је вриједна. И позив Асима Алића био је трачак наде. За информацију о гробници тражио је, каже, новац.

- Тражио је хиљаду евра да припремим сада, па опет хиљаду кад буде ексхумација - прича Павловићева.

Ово није једини случај. Да је ријеч о превари, упозорили су из Републичке организације породица несталих.

- Он им је нудио да ће им показати гробно мјесто. Рекао је да ће им нацртати то мјесто, а не да ће их одвести тамо, што је знак да је то превара и изнуда новца - каже Вељко Лазић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила. 

У вези са овим оптужбама покушали смо да контактирамо и Алића, али се није јављао на телефонске позиве. Своја сазнања представници Републичке организације пренијели су у бањалучко тужилаштво које је примилио пријаву, а потом предмет уступило надлежном Окружном јавном тужилаштву Добој. Покренута је истрага против Алића због кривичног дјела преваре, саслушан већи број оштећених лица и прикупљени докази.

- Осумњичени се терети да је у току 2018. године на подручју Добоја, остварио више телефонских комуникација са члановима породица несталих бораца војске Републике Српске, а који су нестали за вријеме ратног сукоба на локалитету Озрена, те лажно се представљајући истима нудио откривање информације о мјесту на коме се налазе посмртни остаци несталих, ако му за узврат исплате одговарајућу новчану накнаду и на тај начин противправно прибавио себи одређену имовинску корист - саопштено је из Окружног тужилаштва Добој.

Из Републичке организације упозоравају породице да не насједају на трикове превараната, јер за тражење несталих постоје институције које се баве тим послом.