latinica  ћирилица
15/10/2019 |  18:10 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд наставља да води независну спољну политику

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас ће Србија наставити да води независну спољну политику, те да је то потпуно у складу са европским интеграцијама као стратешким опредјељењем званичног Београда.
Александар Вучић (фото:PREDSEDNISTVO SRBIJE) -
Александар Вучић (фото:PREDSEDNISTVO SRBIJE)

Он је на конференцији "ЕУ и Србија: заједничка судбина?", у разговору са првим предсједником Европског савјета и бившим премијером Белгије Херманом ван Ромпејом рекао да то, без сумње, не смета једно другом.

- Ако анализирате ситуацију у ЕУ, видите да свака земља има право вета по различитим питањима и да то омогућава независан статус тим земљама - рекао је Вучић, преносе београдски медији.

Он је навео да су поједине земље у региону добиле више од 100 милијарди евра помоћи из ЕУ, док то са Србијом није случај и да зато Србија мора да да све од себе како би повећала стопу привредног раста.

- Ми морамо да водимо рачуна о себи. Али, то не значи да бисмо били нелојални ЕУ, као што су то неке државе чланице које су добиле све од ЕУ, али су искористиле прву прилику да јој окрену леђа - рекао је Вучић.

Он је истакао да је увијек боље бити дио клуба него ван њега, подсјетивши да 67 одсто укупне трговинске размјене Србија има са ЕУ, уз 11 одсто са земљама региона, а само 20 одсто са свим другим заједно.

Вучић је рекао да је 80 одсто директних страних инвестиција из земаља ЕУ, те да је извоз из Србије са 71 одсто усмјерен на земље ЕУ.

- Међутим, другачија је ситуација када говорите о ЕУ, односно шта грађани осећају. Грађани ће рећи, без обзира што је Немачка наш највећи трговински партнер са 5,2 милијарди евра размене, а земље региона са 3,8 милијарди, да не воле Немце као што воле друге, јер су признали Косово и бомбардовали нас - навео је Вучић.