latinica  ћирилица
15/10/2019 |  18:13 ⇒ 16/10/2019 | 07:16 | Аутор: РТРС

Почели разговори о повећању плата у високом образовању

Извјесно је да ће наредне године бити повећане плате у Републици Српској, изјавила је министарка финансија Зора Видовић. Њен колега, министар високог образовања Срђан Рајчевић, разговарао је са предсједником Гранског синдиката Драганом Гњатићем о моделу који би требало да обезбиједи правичност при скором повећању плата радника у тој области.

Анализе Министарства финансија при изради оквира новог Буџета потврдиле су да има простора за увећање плата. У овом часу није познато колико ће оно износити и на који начин ће већи буџет за плате бити расподијељен.

- Ради се на повећању плата. Имамо одређене прорачуне који говоре колико је то увећање буџета за идућу годину - рекла је Видовићева. Мислимо да ће бити повећања плата. Радимо на томе и већ имамо одређене прорачуне колико ће то увећање буџета бити за идућу годину рекла је министарка финансија Зора Видовић.

Оквиран модел извјесног повећања плата одређен је у области високог образовања и побољшања студентског стандарда. Дефинисано је то на првом у најављеном низу састанака ресорног министра Срђана Рајчевића и предсједника Гранског синдиката Драгана Гњатића, који би нова рјешења требало да усагласе до 1. јануара.

- Не долази до повећања цијене рада него измјене платних коефицијената и они ће се кретати у прогресивном смислу да ће они са најнижим примањима добити највеће повећање, а они са највећим мање повећање нагласио је министар Рајчевић.

Гњатић је истакао да ће синдикат и координациони одбори високог образовања за универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву у наредном периоду преговарати са надлежним министарством и послодавцем како би добили најбоља рјешења у овој области.

Додатна средства за буџет, према ријечима министарке финансија, неће бити обезбијеђена повећањем ПДВ-а јер повећања те пореске стопе у догледно вријеме неће бити. Један од извора могло би бити измирење дуга који Федерација има према Српској на основу расподјеле индиректних пореза.

- Влада Федерације и Републике Српске у овом тренутку раде приједлог споразума како би тај проблем био ријешен. Надам се да ће ускоро до тога и доћи - рекла је Видовићева.

Она је истакла да није тачно да је Влада разматрала могућност продаје Електропривреде Републике Српске.