latinica  ћирилица
15/10/2019 |  21:26 ⇒ 22:37 | Аутор: РТРС

Бањалука: Премијерно приказан филм "Генерал Дража Михаиловић"

У Културном центру Бански двор у Бањалуци приказан је документарни филм Милосава Самарџића о команданту Југословенске војске у отаџбини Драгољубу Дражи Михаиловићу. Аутор је грађу за филм прикупљао 30 година у архивима Србије, Њемачке и Сједињених Америчких Држава.
Филм - Фото: РТРС
ФилмФото: РТРС

Двочасовни документарни филм “Генерал Дража Михаиловић” садржи један од одговора на питање зашто су Западни савезници 43. изневјерили Равногорски покрет и успоставили сарадњу са Комунистичком партијом Југославије. Према ријечима аутора Милосава Самарџића, рјешењу те недоумице претходио је његов истраживачки рад дуг три деценије.

- Бирали смо најексклузивније податке, архивске филмове, документа и фотографије. Људи су много изненађени садржајем. Мислим на оне који су гледали само конвенционалан програм - изјавио је Самарџић.

Приказивање филма у Бањалуци, организовало је Српско сабрање Баштионик. Његов предсједник Предраг Адамовић каже да им није циљ да наметну своју верзију приче о генералу Михаиловићу, него да што више људи напусти предубјеђења, наметнута комунистичком идеологијом.

- Жеља нам је била да приказивањем овог филма широј јавности прикажемо једну истину о херојству, савезништву и части Југословенске војске у Отаџбини и генерала Михаиловића - рекао је Адамовић.

Основ филма “Генерал Дража Михаиловић” чине историјска грађа из војног архива у Београду и скупоцјени документи из архива у Фрајбургу и Вашингтону које су откупили српски исељеници.