latinica  ћирилица
15/10/2019 |  21:29 | Аутор: СРНА

Могерини: Уједињењем Европе онемогућити рат на континенту

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је данас да ће Европа бити снажна глобална сила само уколико се заврши посао на стабилизацији континента и да избијање рата постане немогуће на подручју цијелог Старог континента.
Федерика Могерини (Фото: Council of the European Union) -
Федерика Могерини (Фото: Council of the European Union)

 Она је у свом говору на Универзитету у Оксфорду истакла да када би поменула да у Европи влада мир скоро 70 година, увијек је неко подсјети на то да су ратови на Балкану окончани прије нешто више од 20 година.

- Да би рат постао немогућ унутар нашег континента, неопходно је да ујединимо Европу и да Балкан доведемо унутар ЕУ -нагласила је Могеринијева.

Могеринијева је подсјетила на успјехе остварене у протеклим годинама попут споразума између Грчке и Сјеверне Македоније, те да су реформе спроведене широм региона, упркос проблемима у разговорима између Београда и Приштине.

Према њеним ријечима, у региону влада нова освијештеност како међу лидерима тако и народима да је међусобна сарадња много боља од сукоба.

Она подсјећа и да је то основни принцип који се налази у самом коријену првих корака ка ЕУ, након Другог свјетског рата.