latinica  ћирилица
16/10/2019 |  07:49 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочин над Србима у Орашју

У Суду БиХ за данас је заказан наставак суђења десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за злочине над Србима у Орашју 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју и као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон Срба, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

На рочишту одржаном 25. септембра вјештаци Тужилаштва су рекли да су три свједока оптужбе способна да приступе Суду.

Вјештак Милорад Грујичић изјавио је да су свједоци Сока Максимовић, Даринка Гаврић и Јока Божић, упркос животној доби и здравственим проблемима, способне да дођу у Суд БиХ и свједоче, уз пратњу која би дошла са њима од мјеста пребивалишта.

Када је ријеч о Ружи Милојевић и Јањи Максимовић, вјештак је истакао да оне нису способне да приступе, прате поступак и дају валидне изјаве.

Вјештак неуропсихијатар Васика Драшковић навела је да свједоци Војин Милојевић, Јелена Милојевић и Цвијетин Ђукановић у овом тренутку нису способни да приступе суђењу.

Оба вјештака су рекла да су налазе и мишљења сачинили по налогу Суда, уз медицинску документацију и разговоре са свједоцима.

Наставак суђења заказан је за 9.30 часова.