latinica  ћирилица
16/10/2019 |  09:03 ⇒ 12:55 | Аутор: Независне

Пријава против Звиздића због незаконите подјеле 450.000 КМ

Тужилаштву БиХ достављена је кривична пријава против Дениса Звиздића, предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату, и Џемаила Ћибе, директора Канцеларије за законодавство Савјета министара, због Одлуке о одобравању средстава текуће резерве у износу од 450.000 КМ, преносе Независне новине.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Пријава против Звиздића односи се на злоупотребу положаја и овлаштења док Ћибу терете за несавјестан рад у служби, јер је као директор Канцеларије за законодавство морао знати да је Приједлог одлуке о одобравању средстава текуће резерве незаконит.

Суштина је у томе да је одлука која је усвојена 5. августа супротна Закону о финансирању институција БиХ и Одлуци о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јул - септембар, а у прилог томе иде и чињеница да је Министарство финансија и трезора дало негативно мишљење на ту одлуку.

У Звиздићевом кабинету нису одговорили на питање да ли су упознати с кривичном пријавом, али су истакли да није сам предсједавајући Савјета министара у техничком мандату донио одлуку.

- Одлуку је донио Савјет министара као колективни орган и за њу су гласали сви министри, укључујући и Вјекослава Беванду, министра финансија и трезора - рекла је Амела Мулавдић, савјетница за медије у Звиздићевом кабинету.

Према Закону о финансирању институција БиХ, уколико буџет не буде усвојен до 31. марта, дозвољено је реализовати само средства неопходна за функционисање инситуција БиХ, а да су супротно томе одлуком средства додјељења вјерским заједницима, спортским клубовима и за капиталне пројекте одређених општина.

Из пријаве је видљиво да је и сама додјела средстава општини, у овом случају општинама Лопаре (40.000 КМ), Соколац (110.000 КМ), Хаџићи (30.000) и Нови Град Сарајево (30.000 КМ) из буџетске резерве спорна с обзиром на то да је чланом 17. Закона о финансирању институција БиХ јасно прописано коме се могу додијелити та средства.

- Додјела средстава општинама као управним нивоима који се финансирају из буџета не би била дозвољена ни да је буџет за текућу годину усвојен - наводи се у пријави.

Из неколико извора из Савјета министара је потврђено за Независне да је и прије сједнице Савјета министара на којој је усвојена спорна одлука било ријечи о томе да је она незаконита, јер су институције БиХ на привременом финансирању, али и због тога што се новац из буџетске резерве додјељује општинама.

Занимљиво је да је Министарство финанисја и трезора негативно мишљење дало на Приједлог одлуке о одобравању средстава буџетске резерве на износ од 600.000 КМ, колико је првобитно било планирано да се подијели, али да је на крају тај износ смањен јер се испоставило да су расположива средства "свега" 557.450 КМ.

- Полазећи од констатираног недовољног преосталог укупног износа прорачунске причуве, те имајући у виду да се финансирање институција БиХ врши на привременој основи, извјешћујемо предлагатеља да Министарство финансија и трезора БиХ не може дати позитивно мишљење на Приједлог одлуке о одобравању средстава из прорачунске причуве прорачуна институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2019. годину - наведено је у мишљењу Министарства финансија и трезора.

Након што је констатовано да нема довољно новца, првобитна одлука која је била на износ од 600.000 КМ је измијењена на 450.000 КМ, а спорно је и то што је накнадно, односно 7. августа, дакле два дана послије усвајања спорне одлуке, од Министарства финансија и трезора БиХ поново затражено мишљење, али сада на износ од 450.000 КМ.

- Дакле, на измијењени износ за исти садржај одлуке затражено је мишљење након њеног доношења, не прије, како то закон прописује - наводи се у пријави против Звиздића и Тужилаштву БиХ предлаже да се од Суда БиХ затражи одређивање привремене мјере којом би се спријечила реализација незаконите одлуке и тиме заштитио буџет институција БиХ.