latinica  ћирилица
16/10/2019 |  09:05 | Аутор: СРНА

Одгођена одлука о почетку преговора са Скопљем и Тираном

Савјет ЕУ за опште послове одгодио је доношење одлуке о отварању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом о приступању Унији и том питању ће се вратити након састанка Европског савјета, који ће бити одржан сутра и у петак, 18. октобра, јавио је портал Европски западни Балкан.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

У кратком саопштењу Предсједништва Савјета ЕУ, којем тренутно предсједава Финска, наводи се да је Савјет ЕУ за опште послове подсјетио на закључке Европског савјета од 18. јуна 2019. године, у којима је предвиђено да се на питању препорука Европске комисије у вези са почетком преговора са Скопљем и Тираном европски лидери врате најкасније у октобру 2019. године.

Савјет ЕУ за опште послове разматрао је нацрте закључака и одлука прије састанка предсједника држава и влада ЕУ.

Неуспјех да се усвоји нацрт закључка у вези са Сјеверном Македонијом и Албанијом показује недостатак опште сагласности међу државама чланицама ЕУ.

Преговори о приступању не могу бити започети док се о томе не усагласе све владе држава ЕУ, у форми једногласне одлуке Европског савјета.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да се нада да европски лидери могу да исправе исход састанка који није донио резултате, уз напомену да је почетак преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом у интересу ЕУ.