latinica  ћирилица
16/10/2019 |  09:07 ⇒ 10:13 | Аутор: Б92

Mакензи: Бомбардовање СРЈ и признање Косова је грешка

Канадски генерал у пензији, некадашњи командант Унпрофора у Сарајеву, Луис Макензи, поновио да је бомбардовање СРЈ и признање Косова била "лудост".
Србија са КиМ (илустрација) -
Србија са КиМ (илустрација)

Макензи долази на предстојећи Сајам књига у Београду поводом промоције српског издања своје књиге "Миротворац: Пут у Сарајево", написане прије 26 година и која је била бестселер у Канади.

У интервјуу за Политику он понавља своје ставове, због којих је био често критикован и у својој земљи и, прије свега у БиХ, да у Сребреници није био почињен геноцид, већ ратни злочин, да је ослобађање у Хагу ратног команданта бошњачких снага у Сребреници Насера Орића срамотно, а бомбардовање Србије 1999. и признање Косова велика грешка, "лудост".

Макензи је био командант сектора Унпрофора у Сарајеву од 1992. до јуна 1993. када су власти у Сарајеву затражиле да буде смијењен.

- Очекивали су да ћу се слагати с њима по свим питањима... Како је мој мандат подразумијевао да будем непристрастан и објективан, били су веома узнемирени мојим коментарима на поједине проблеме - каже Макензи.

Канадски генерал, који је послије одласка у пензију након повратка из Сарајева једно време, 1997, био и замјеник премијера Канаде, противио се НАТО бомбардовању Србије и критиковао своју владу због признања једнострано проглашене независности Косова.

- Истина ће увијек узнемиравати оне који имају друкчије мишљење. Развојем догађаја од бомбардовања наовамо, јасно је да је лудост бомбардовања суверене земље и признање независности Косова више створило него што је ријешило проблем - истакао је Макензи.