latinica  ћирилица
16/10/2019 |  12:01 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Тим ронилаца почиње вађење "ескалибура" из Врбаса (ВИДЕО)

Музеј Републике Српске је у сарадњи са РК БУК и Републичким заводом за заштитукултурно – историјског и природног насљеђа Републике Српске, започео реализацију пројекта "Врбашки мач у камену".

Ријеч је о средњовијековном мачу којег је у ријеци Врбас пронашао рониоц Ронилачког клуба БУК. Рониоци су након овог проналска контактирали Музеј Републике Српске , гдје је одмах приступљено припремању стручног вађења и планирању конзервације и рестаурације као и излагању експоната.

Вађење мача из ријеке биће реализовано 16. и 17. 10. 2019. године, а тим који ће радити чине Ана Ћурић, ронилац-биолог, Милан Родић ронилац, Ивана Панџић археолог-ронилац, Борис Трнинић ронилац-предсједник БУК-а, Дарко Вучић ронилац-сниматељ и Јанко Врачар, музејски савјетник историчар. Темељно чишћење и конзервација биће рађени непосредно након вађења мача у Музеју Републике Српске, за шта је надлежан конверватор Централног института за конзервацију у Београду.

Проналазак једноипоручног или бастардног мача у кориту ријеке Врбас представља значајно археолошко откриће јер је на територији града Бањалука, у протеклих скоро деведесет година колико постоји Музеј Републике Српске, пронађен само један средњовјековни мач и то доста оштећен, а који се данас чува у Збирци средњовјековног оружја и оклопа.

- Овакав тип бастардног мача, колико се може процијенти на подводном снимку и у фотографијама, а на основу типолошке анализе сјечива, накрснице и јабучице мача, кориштен је у раздобљу од задње четвртине 13. до прве половине 15. вијека. Овакви мачеви на нашим просторима су релативно ријетки, због чега је његово спашавање и конзервација од приоритетног значаја, како за Музеј, тако и за Град и Републику Српску - рекли су у Музеју Републике Српске.