latinica  ћирилица
16/10/2019 |  13:31 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Петричевић: Подршка привредном развоју општине Шамац

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је у Шамцу да је данас са руководством ове општине договорено дјеловање у правцу развоја првенствено дрвопрерађивачке, металске и прехрамбене индустрије у овој локалној заједници.

Петричевић, који је разговарао са начелником општине Шамац Ђорђем Милићевићем и предсједником локалне Скупштине Николином Шкрбић, истакао је да ће заједнички дјеловати на довођењу инвеститора на шамачко подручје.

Петричевић, који је потом посјетио привредне субјекте "Метал-Холанд", који се бави израдом челичних конструкција, и "ИД-пласт", чија је основна дјелатност производња пластичне и алуминијумске столарије, нагласио је да средства којима располаже ресорно министарство нису довољна за потребе привреде, али да ради на томе да их безбиједи.

- Министарство ради на томе да у идућој години обезбиједи значајнија средства, конкретно 20 милиона КМ који би били усмјерени за развој привреде и набавку нових технологија, машина, унапређење процеса производње, те улагање и проширење постојећих објеката и дјелатности привредних субјеката - истакао је Петричевић.

Милићевић је рекао да је циљ данашњег састанка са ресорним министром то да привредни амбијент општине Шамац буде подигнут на виши ниво.

- Са аспекта општине Шамац у протекле три године низом одлука на локалном нивоу подстицали смо ново запошљавање, набавку нове опреме и нове инвестиције. У разговору са свим инвеститорима протеклих година имао сам прилику да чујем да они, осим ових локалних мјера, очекују и помоћ Владе Републике Српске и ресорних министарстава - навео је Милићевић.

Он је рекао да очекује да у идућој години Влада Републике Српске издвоји значајнија средства којима би овај пакет мјера са локалног нивоа био употпуњен.

Технички директор "Метал-Холанда" Саша Танасић рекао је да ова фирма производи челичне конструкције за тржишта Холандије, Белгије и земаља Западне Европе.

Он је навео да је производња металних конструкција лани износила 1.000 тона, а ове године ће бити око 1.500.

Танасић је додао да ова фирма запошљава 36 радника и осам ученика који обављају праксу, а наставиће да раде и након тога.