latinica  ћирилица
16/10/2019 |  14:43 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

УКЦ: Изведена нова метода - стабилизација скочног зглоба (ФОТО)

Љекари Клинике за ортопедију и траумотологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске први пут су извели оперативни захват - стабилизацију скочног зглоба након повреде лигамената и посљедичне нестабилности.
УКЦ: Изведена нова метода - стабилизација скочног зглоба - Фото: РТРС
УКЦ: Изведена нова метода - стабилизација скочног зглобаФото: РТРС

- Примјеном досадашњих оперативних техника није постизана природна покретљивост зглоба, док се увођењем ове методе успоставља нормална функција зглоба до стања прије повреде и спречава неминовно даље оштећење зглоба, такозвана артроза - саопштено је из УКЦ-а.

УКЦ: Изведена нова метода - стабилизација скочног зглоба (Фото: РТРС)

Из УКЦ-а наводе да су повреде лигамената скочног зглоба врло честе, али некада остану непрепознате јер нема прелома костију, те се не могу дијагностиковати стандардним процедурама.

- Примјеном овог оперативног захвата опоравак пацијента скраћује се са шест на два мјесеца, те се постиже функција зглоба најприближнија природној - указали су из УКЦ-а.

У саопштењу је наведено да је, осим успостављања природне биомеханике зглоба, предност ове оперативне технике што се једном операцијом постиже жељени резултат - потпуни опоравка зглоба, за разлику од примјене претходних техника које су захтијевале понављане оперативне захвате да би се дошло до приближно истог резултата.

УКЦ: Изведена нова метода - стабилизација скочног зглоба (Фото: РТРС)

- Ове врсте повреда најчешће су код професионалних и рекреативних спортиста, али могу да се десе и на радном мјесту. Љекар на основу клиничког прегледа и додатне дијагностике одређује који пацијенти су кандидати за примјену ове методе - појашњавају из УКЦ-а.

Из Универзитетског клиничког центра истакли су да је први овакав захват у овом центру изведен захваљујући константној едукацији кадра у водећим европским центрима и набавци најсавременије опреме и имплантата, као и подршци Управе.

Операцију су извели оператер - специјалиста ортопедије и трауматологије Срђан Радановић, асистенти Срђан Мацановић, специјализант ортопедије и трауматологије, те Дарко Вујиновић, специјализант ортопедије и трауматологије, инструментари Јелица Ристић, Сандра Бијелић, Игор Кајтез, анестезиолози Александар Шибаревић, специјалиста анестезије и Драгана Агић, специјализант анестезије и анестезиолошки техничар Ана Миличевић.