latinica  ћирилица
16/10/2019 |  15:40 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Радмановић и Шпирић у Београду са Гојковићевом

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић и замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Никола Шпирић, који предводе делегацију ПС БиХ на 141. засједању Скупштине Интерпарламентарне уније, разговарали су данас у Београду са предсједницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

Изражавајући задовољство добрим билатералним односима и чињеницом да је БиХ на Скупштини Интерпарламентарне уније у Београду представљена на највишем нивоу, Гојковићева је подсјетила на честе сусрете највиших званичника парламената Србије и БиХ, те нагласила да двије пријатељске земље имају снажно развијену међупарламентарну сарадњу. С тим у вези, Гојковићева се заложила за што скорије потписивање Споразума о сарадњи ПС БиХ и Скупштине Србије.

Она је апострофирала значај недавног трилатералног сусрета Србије, Турске и БиХ, оцијенивши да је он означио почетак реализације изградње ауто-пута Београд-Сарајево, као једног од најважнијих инфраструктурних пројеката у региону.

Гојковићева је нагласила да цијени чињеницу да БиХ поштује територијални интегритет и суверенитет Србије. Заложила се за дијалог и компромисна рјешења за сва спорна питања у региону, као и за што брже укидање такси, које је влада у Приштини наметнула и Србији и БиХ.

Радмановић и Шпирић упутили су честитке Србији, Народној скупштини и њеној предсједници за одличну организацију Скупштине Интерпарламентарне уније.

Према њиховим ријечима, организација скупа на којем учествује 2.000 парламентараца из цијелог свијета, међу којима и 77 предсједника и 66 потпредсједника парламената држава чланица Интерпарламентарне уније, представља огромно признање и снажан сигнал да се Србија враћа у сам врх свјетске политике и парламентарне дипломатије. 

Оцијенили су да засједање Скупштине Интерпарламентарне уније у Београду, на коме су присутни највиши званичници парламената држава југоисточне Европе, представља подстрек да се механизми парламентарне дипломатије на најбољи начин искористе за рјешавање свих спорних питања у нашем региону.

Наглашавајући да је потребно искористити добру атмосферу која је владала током трилатералног сусрета највиших званичника Србије, Турске и БиХ, Радмановић и Шпирић предложили су и одржавање трилатералног сусрета предсједника парламената ових земаља с циљем да се додатно подстакне реализација споразума и договорених пројеката. Гојковићева је прихватила овај приједлог.

Радмановић и Шпирић упознали су Гојковићеву и с актуелном политичком ситуацијом у БиХ, изражавајући наду да ће политичка криза у вези са процесом формирања власти и избором новог Савјета министара ускоро бити разријешена, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.