latinica  ћирилица
16/10/2019 |  15:55 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Модрича: Медаље заслуга за народ породицама постхумно одликованих бораца

У Модричи су уручена одликовања породицама 17 постхумно одликованих бораца. Одликовала их је предсједница Републике Српске Медаљом заслуга за народ.

Ђурђија и Алекса Стајић из Модриче преузели су одликовање за сина Илију, који је нестао на Возући. Траже га 24 године, туга не престаје.

- Хвала вам што смо добили одликовање, макар као знак пажње, али дијете не може намирити нико. Вољели би да га пронађемо, па макар и кости, јер сви одлазе својима на гробове, а ми немамо гдје - каже Ђурђија Стајић, мајка погинулог борца из Модриче.

Одликовања су уручена за 13 породица из Модриче и за четири породице из Шамца.

- На овај начин предсједница Републике исказује своје поштовање и неизмјерну захвалност свим погинулим али и породицама погинулих, нашим херојима, јер треба да знамо да су хероји и погинули борци али и породице погинулих за слободу коју данас имамо, а та слобода се зове Република Српска - истиче Милорад Којић, изасланик предсједнице Републике Српске.

Вељко Лазић, предсједник Републичке организације породица погинулих бораца и несталих цивила апеловао је на све породице чији погинули чланови још нису одликовани да се пријаве општинскими и градским организацијама или Републичкој организацији, да би, како је рекао, убудуће посао одликовања био завршен.

Породицама погинулих општина Модрича покушава да помогне путем допунских права ових категорија. Та права до краја године биће проширена.

- Нико није ни помислио да ово може намирити нечији живот, али је сигурно драго људима који су данас били ту да нису заборављени - навео је Младен Крекић, начелник општине Модрича.

Од 2012. године укупно је додијељено 1.870 постхумних одликовања породицама погинулих бораца.