latinica  ћирилица
16/10/2019 |  16:17 | Аутор: СРНА

Линта: Казнити починиоце напада на српске младиће у Вуковару

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвао је западне амбасаде да осуде брутални шовинистички напад на тројицу српских младића у Вуковару, те затраже од Хрватске да казни починиоце.
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта је оцијенио да је шест младих сљедбеника усташког покрета, од 18 до 25 година, физичким нападом на тројицу српских младића од 23 и 24 године, послало јасну поруку да Срби немају право да слободно живе у Вуковару и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

У саопштењу Линта је позвао Делегацију ЕУ и амбасаде САД, Њемачке и других држава да јавно осуде шовинистички напад на српске младиће и затраже од Хрватске да надлежни органи што прије ухапсе и најстоже казне починиоце овог злочина из мржње.

Осуђујући свирепи физички напад на српске младиће, Линта је истакао да главну одговорност сноси градоначелник Вуковара Иван Пенава који годинама у том граду шири бијесну мржњу према Србима и свему што је српско и ствара атмосферу страха и нетрпељивости.

Према његовим ријечима, Пенава отворено крши Уставни закон према којем Срби у Вуковару имају право на слободно користе српски језик и ћирилицу, право на двојезичне табле на институцијама и двојезичне називе мјеста и улица.

- Иван Пенава штити отворено ратне злочинце из 1991. године који су починили бруталне злочине према српским цивилима у Вуковару прије и током рата и спречава да у Вуковару буде подигнут споменик српским цивилима које су убиле хрватске паравојне и полицијске формације - додао је Линта у саопштењу.

Чланови једне навијачке групе физички су у Вуковару 12. октобра напали тројицу младића српске националности, објавио је раније загребачки "Вечерњи лист".