latinica  ћирилица
16/10/2019 |  16:49 | Аутор: СРНА

На Батајницу стигла два војна транспортна хеликоптера "Ми-17В5"

Два од три војнотранспортна хеликоптера "Ми-17В5", које је Србија купила од Русије, стигла су на војни аеродром у Батајници, јавио је Спутњик.

Нове летјелице за Ратно ваздухопловство и противаздухопловну одбрану Војске Србије допремљене су руским стратешким транспортним авионом "антонов Ан-124 Руслан" Ваздушно-космичких снага Русије.

Нови хеликоптери стигли су из руског града Казања, гдје се налази један од највећих руских ваздухопловних завода - Казањски завод хеликоптера, који је произвођач свих хеликоптера "Ми-8" и "Ми-17" у наоружању Војске Србије.

Извори Спутњика наводе да би у наредном периоду требало да стигну још један "Ми-17В5" и још четири нова десантно-јуришна хеликоптера "Ми-35М", које Србија набавља од Русије.

Војска Србија на тај начин наставља озбиљан процес ревитализације своје флоте хеликоптера која четврт вијека, од 1991. до 2016. године, није добила ниједну нову летјелицу, све до пре три године када је Русија испоручила Београду два хеликоптера "Ми-17", наводи Спутњик.

Војни експерт Светозар Јокановић рекао је да су ово вишенамјенски војно-транспортни хеликоптери "Ми-17" који могу извршавати широки круг задатака у условима реалних борбених дејстава.

Ови хеликоптери могу да врше транспорт војника /24 у сједећем положају или 36 падобранаца са опремом и личним наоружањем/, да носе различит терет до четири тоне унутар трупа или на спољашњем носачу.

Они могу да обављају задатке трагања и спасавања, да превезу 12 рањеника на носилима са медицинском пратњом, да патролирају и извиђају, као и да пружају и ватрену подршку српским снагама, уништавају живу силу и технику противника на земљи или води.

Основно наоружање хеликоптера "Ми-17В5" јесу четири 20-цијевна сачаста лансера "Б-8В-20" који користе невођена ракетна зрна "С-8", калибра 80 милиметара.

Хеликоптери могу да носе и контејнер "УПК-23-250" са двоцијевним топом "ГШ-23" калибра 23 милиметара са 250 граната и невођене авио-бомбе "ФАБ-100".

Према ријечима Јокановића, за заштиту хеликоптера набављени су и диспензери ИЦ мамаца, а осим тога, хеликоптери ће добити панцирне плоче које се могу поставити на хеликоптер.

- Од три наручена хеликоптера један је прилагођен захтјевима наших специјалних снага, па умјесто већ стандардне утоварно-истоварне рампе има класична врата на задњем дијелу трупа. У борбеним условима тим хеликоптером омогућен је десант 36 војника за свега 15 секунди - истакао је Јокановић.

Он је додао да се у наредним годинама може очекивати наставак набавки хеликоптера тог типа, а с обзиром на могућности набављаће се од два до четири хеликоптера годишње.

Јокановић је рекао да треба очекивати да ће Србија набавити оптоелектронски систем за ометање, који ће пружити заштиту хеликоптера од ИЦ самонавођених ракета.

Он је додао да се у перспективи очекује и интеграција домаћег наоружања, нешто попут онога што је "Југоимпорт СДПР" већ извео на ирачким хеликоптерима "Ми-17В5" и "Ми-171Ш".

- Код нас ће се серијски производити ракетна зрна калибра 80 милиметара, што није безначајно јер иста користе наши "Ми-17" и "Ми-35", као и "Миг-29", а извозни потенцијал је значајан - објаснио је Јокановић.

Он је додао да то не значи да се одустаје од обнављања старе, али доказано поуздане технике, те напоменуо да се води разговори са представницима "Хеликоптера Русије" о могућности продужења вијека употребе за одређени број хеликоптера "Ми-8Т".