latinica  ћирилица
16/10/2019 |  17:31 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Три принципа реформе високог образовања

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће се концепт реформе високог образовања заснивати на три принципа - интернационализација, модернизација и рационализација.

Подсјећајући да је Преднацрт закона о високом образовању у Републици Српској достављен заинтересованим странама, Рајчевић је оцијенио да је ријеч о добрим рјешењима која су усаглашена са праксом у региону, као и најбољим европским стандардима.

Рајчевић је у изјави новинарима након састанка са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Миланом Кулићем изразио наду да ће путем нових закона и обезбјеђивања квалитета бити створене добре правне претпоставке за цјелокупну реформу.

- Испред нас је још доста посла - потребно је да у оперативним могућностима створимо што бољи амбијент како би наше наставно особље стекло већу међународну видљивост и како бисмо дошли до што вишег квалитета у настави и могли да се поредимо са регионом, а након тога и са Европом - закључио је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да се мора учинити све да студијски програми који су од националног значаја, као што је српски језик и књижевност, историја или факултети попут Богословског имају посебан статус, истичући да не долази у обзир гашење ниједног студијског програма.

- Имамо проблем са појединим студијским програмима због малог броја уписаних студената, али наш је задатак да направимо стратегију како тај проблем да ријешимо до идуће године - рекао је Кулић новинарима у Источном Сарајеву након састанка са Рајчевићем.

Кулић је навео да се већ кренуло са кампањом и да је изашао информатор за бруцоше, те да ће ускоро бити започете посјете средњим школама у дијелу Републике Српске у којем се налазе факултети Универзитета у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву истакао је да је Преднацрт закона о високом образовању Републике Српске по свом садржају и предвиђеним рјешењима најбољи и најсвеобухватнији до сада.

- Мислим да ћемо када овај закон буде усвојен ријешити многе проблеме - рекао је Кулић и навео да је измјена која се тиче услова избора у звања боље ријешена него у постојећем звању јер предвиђа да наставници и сарадници објављују радове у часописима међународног значаја.

Према његовим ријечима, и поред демографских неприлика, на први циклус студија уписано је 1.168 студената, што је шест до седам одсто мање у односу на прошлу годину.

- Што се тиче другог циклуса студија, данас се конкурс затвара и сутра је пријемни испит, тако да ћемо тек послије имати прецизније цифре - закључио је Кулић.