latinica  ћирилица
16/10/2019 |  17:34 ⇒ 17/10/2019 | 07:51 | Аутор: СРНА

Без сагласности Српске усвојен Акциони план

Савјет министара у техничком мандату је без сагласности Владе Републике Српске усвојио Акциони план за реализацију приоритета из аналитичког извјештаја Европске комисије који је саставни дио мишљења Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, саопштено је из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Желимо да скренемо пажњу јавности на чињеницу да је Савјет министара у техничком мандату на јучерашњој телефонској сједници усвојио Акциони план за реализацију приоритета из аналитичког извјештаја Европске комисије, који је саставни дио мишљења Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, без сагласности Владе Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Иако су надлежне институције Републике Српске учествовале у дефинисању и усаглашавању свих мјера за реализацију приоритета из њихове надлежности, Савјет министара у техничком мандату је, без сагласности Владе Српске, усвојио овај акциони план.

- У саопштењу Савјета министара у техничком мандату се наводи да усвојени документ садржи 729 мјера за реализацију 115 приоритета Европске комисије, што је нетачна информација из разлога што су институције у БиХ усагласиле 691 мјеру од овог броја, док је преосталих 38 мјера још у процесу усаглашавања који се одвија у оквиру механизма координације процеса европских интеграција. Све док наведене мјере не буду усаглашене у оквиру механизма координације, не могу бити третиране као саставни дио Акционог плана - појашњавају из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, као и Влада Републике Српске, остају посвећени процесу европских интеграција уз потпуно уважавање уставних надлежности, као и поштивање усаглашеног механизма координације, те позивају Савјет министара који дјелује у техничком мандату да заустави праксу усвајања докумената без сагласности Владе Српске.