latinica  ћирилица
16/10/2019 |  17:45 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Пашалић: Интензивирати пољопривредну производњу

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић оцијенио је данас у Рогатици да у овој локалној заједници има помака у пољопривредном сектору, поготово у производњи сјеменског кромпира, млијека и меса, али је потребан интензивнији развој ове области.

- Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске ће у складу са својом политиком и мјерама и даље да улаже у ову општину и реализацију нових пројеката - поручио је Пашалић након састанка са начелником општине Рогатица Милорадом Јагодићем.

Он је рекао да ресорно миистарство већ има три конкретна плана за развој мљекарства, производње меса и прикупљања и прераде малине на подручју рогатичке општине.

Према његовим ријечима, додатни напори биће уложени у регулацију корита ријеке Ракитнице, у шта је до сада уложено око три милиона КМ, а у плану је и нови пројекат вриједан око 1,4 милиона КМ.

Када је ријеч о шумарству, истакао је Пашалић, ситуација у Шумском газдинству Сјемећ је одлична јер је то једно од три најбоља газдинства у Републици Српској.

Он је додао да се на рачуне пољопривредних произвођача у Рогатици годишње уплати око 600.000 КМ директних подстицаја, од чега се око 200.000 КМ односи на подстицај за производњу млијека.

- За сјеменски кромпир иде око 100.000 КМ, као и за регресирани дизел, а све остало иде на друге производне трошкове - прецизирао је Пашалић.

Он је најавио одређене иницијативе на плану наводњавања у овој локалној заједници, а конкретне површине одредиће локална управа, будући да у посљедње вријеме суше, али и поплаве, представљају све већи проблем за пољопривреднике и у Српској и на овом подручју.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић истакао је да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске веома битан фактор развоја ове локалне заједнице, што се нарочито испољава кроз подршку пројектима у областима пољопривреде, шумарства и водопривреде.

- Наша сарадња са Министарством и његовим службеницима и до сада је била изузетна - и на оперативном и на савјетодавном нивоу. Њихов рад заиста је за сваку похвалу, а то потврђује и данашња посјета Рогатици министра Пашалића и његових сарадника - рекао је Јагодић.

Јагодић је навео да је Пашалића информисао о свим активностима локалне управе на развоју пољопривредне производње, додајући да је наишао на његово разумијевање за све проблеме са којима се Рогатица сусреће.

Он је изразио наду да ће сарадња бити унапријеђена.

Произвођач сјеменског и меркантилног кромпира Озрен Планојевић рекао је да је задовољан односом Владе Републике Српске, ресорног министарства и локалних власти према пољопривредним произвођачима на подручју Рогатице.

НАЧИЊЕН ПРВИ КОРАК НА АКТИВИРАЊУ ЦЕНТРА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

Министар Пашалић рекао је да ресорно министарство жели да ревитализује Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју на Сокоцу, у коме би се производио безвирусни сјеменски кромпир.

Пашалић је након састанка на Сокоцу са начелником те општине Милованом Бјелицом, изјавио да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде жели да ревитализује ову научно и стручну институцију, прије свега због потенцијала ове и сусједне Рогатице, али и других општина у окружењу, које имају потенцијала у производњи кромпира и сусрећу се са проблемима увоза садног материјала.

Он је напоменуо да је тренутно Центар у саставу Пољоривредног института Српске, према одлуци Владе од прије шест година, али тај вид организације није дао очекиване резултате.

- Сада разматрамо могућност да поново издвојимо тај центар као засебну организациону јединицу која би се бавила производњом безвирусног садног материјала кромпира - рекао је новинарима Пашалић.

Он је навео да ресороно министарство има већ одређене контакте и са међународним организацијама које би финансирале ревитализацију тог центра, у што би се укључила и Влада и помогла Центар на Сокоцу као што помаже бројне институте, факултете и заводе.

Пашалић је нагласио да је данашњи разговор са представницима општине Соколац први корак ка активирању Центра за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју на Сокоцу.

Бјелица је захвалио Влади Српске што су ресорна министарства подржала све пројекте које је упутила ова локална управа, као и за настојање да се ревитализује Центар за унапређење пољопривреде.

Он је нагласио да је посјета министра Пашалића за општину Соколац веома битна јер у овој локалној заједници доминирају шумарство и прерада дрвета и пољопривредна производња.

Бјелица је нагласио да би Центар за унапређење пољопривреде на Сокоцу, осим производње безвирусног сјемена кромпира и ситних сјемена крмног биља, требало да има истраживачку, едукативну и комерцијалну функцију како би могао да буде самоодржив.

- Ми смо имали потпуну подршку Владе Српске у ревитализацији овог центра, али се у то укључио и ФАО /Организација УН за храну и пољопривреду/ и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, али нису постигнути жељени резултати. Ми смо опредијељини да се овај центар региструје као посебан институт у надлежности Владе Српске и сигурно би тако имао будућност - рекао је Бјелица.

Он је подсјетио да је Влада Српске, на приједлог локалне заједнице, додијелила Центру на кориштење земљиште на Гласиначком пољу.

На данашњем састанку министра Пашалића са представницима општине Соколац и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна једница Соколац, разговарано је и о другим темама из области пољопривреде, шумарства и водопривреде у овој локалној заједници.