latinica  ћирилица
16/10/2019 |  18:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђапић пријетио амбасадору САД због донације Србу

Анто Ђапић, предсједнички кандидат и лидер странке ДЕСНО(Демократски савез националне обнове) пријетио је амбасадору САД у Загребу, Вилијаму Кохорсту, због америчке донације вриједне 350.000 долара за обнову мјесног спомен-дома борцима НОБ у Србу и поручио да ће посљедице тога поднијети и сам Доналд Трамп.

Не само да је прозвао абасадора Кохорса, већ се Ђапић, пише хрватски портал Новости, обрушио притом и на цјелокупну америчку администрацију, посебно на бившег предсједника Барака Обаму, па већ уобичајено на СНВ и Милорада Пуповца, а није пропустио да упозори и Доналда Трампа да би га овај амерички потез могао коштати побједе на предстојећим предсједничким изборима у САД.

Лично ће се, рекао је, потрудити да његово саопштење о тој донацији дође до сваког америчког Хрвата, који након тога неће гласати за Трампа.

Навео је и да с обзиром на то да намјерава да се кандидује на изборима за предсједника Хрватске сигуран је, каже, да ће му реаговање против овакве америчке политике донијети побједу.

А, ако буде предсједник Хрватске, поручио је, са њим неће бити шале, па би Кохорста у том случају чекала карта “у једном правцу“, односно био би протјеран.

Амерички амбасадор Кохорст у петак је, наиме, заједно са замјеницом начелника општине Грачац Рајком Рађеновић, свечано уручио донацију за обнову објекта у којем је смјештено више удружења, мјесни одбор и Хрватска пошта.

На објекту су пропалли кров и столарија, па су сви запослени морали да се иселе из њега.

Како сами немају новца, а нису наишли на разумијевање жупанијских и државних власти, мјештани Срба одлучили су да аплицирају за код америчке Амбасаде у Загребу, која га је препознала проблем и финансијски подржала реновирање.

Пројект обнове финансирала је Европска команда војске САД – EUCOM са 250.000 долара, док је за спровођење био задужен U.S. Army Corps of Engineers (USACE).

У припрему је уложено још 100.000 долара. Локалном удружењу Уна у изради идејних планова помогла је агенција УНДП са 65.000 куна, а СНВ је опремио дио канцеларијског простора са 50.000 куна. Посебан нагласак, како су писале Новости, био је стављен на обнову музеја НОБ-а, уређење мале сале за пројекцију филмова приликом обиљежавања Дана устанка и пријем гостију и учесника прославе.

Кохорст је том приликом рекао да му је част да може свечано да обиљежи завршетак реновирања дома, посебно истакавши важност партнерства с хрватским грађанима.

- Вјерујем да ће друштвени дом бити вриједан ресурс у вашој заједници. Свима нама у америчкој Амбасади је драго што ћемо моћи да се вратимо у Срб и свједочимо побољшању рада и живота свих људи у том мјесту - рекао је Кохорст.

Додао је да је читао о историји Срба и да му је Милорад Пуповац помогао својим увидом.

- Знам да је овдје било пуно трагедије и надам се да ће у будућности те ране зацијелити и да ће се кренути даље - закључио је амерички дипломата.

Такав потез америчке Амбасаде Ђапић је назвао “отвореним непријатељским дјеловањем према хрватском народу“.

- Америчко финансирање спомен дома лажним партизанским борцима у Србу не желим да адресирам вама на образ и савјест, јер је врло вјероватно одлуку о томе донијела Обамина администрација. То што сте урадили је директан удар против хрватског народа, а не може бити ни помоћ хрватским грађанима, јер српска и комунистичка симболика Срба је терористичке природе, која искључује саму могућност постојања било чега хрватскога, па и грађана - написао је још Ђапић.

Он је притом упоредио обнову друштвеног дома у Србу са ни мање ни више него – подизањем споменика и величањем Осаме бин Ладена у Њујорку.

Истовремено, Ђапић је замјерио америчком дипломати што је љетос критиковао усташки поздрав “за дом спремни“.

Потом се обрушио на СНВ и Пуповца с којима, како је рекао, врло ружно и непријатељски сарађују запослени у америчкој Амбасади у Загребу, који преписују “клеветничке наводе“ из Билтена СНВ за потребе извјештаја америчке администрације о стању људских права.

Завршио је пријетњом Корхосту и констатацијом да су Хрватској “српске политике уз помоћ великих међународних силника и игара у посљедња два века узеле двије трећине историјског животног простора, а понајвише због политика америчке администрације и, како је навео, ваших представника у БиХ.

- Тамо смо и данас изложени комбинованом српско-исламистичком удару и пријети нам нестанак - написао је Ђапић.