latinica  ћирилица
16/10/2019 |  18:16 | Аутор: ТАНЈУГ

У суботу широм Хрватске протести за жртве сексуалног насиља

Широм Хрватске у суботу ће бити одржани протести за жртве сексуалног насиља под мотом “Правда за дјевојчице, јавила је Хина.

Протест у Загребу ће бити одржан на Тргу краља Томислава, у знак подршке свим жртвама сексуалног насиља које од система не добијају адекватну заштиту.

Повод за најављени протест је недавни случај групног силовања малољетнице у Задру, односно пуштање на слободу петорице осумњичених за поновљено кривично дјело силовања, сексуално искориштавање, уцјењивање и физичко и психичко малтретирање петнаестогодишње дјевојчице које је трајало пуних годину дана.

Протест организују Платформа за репродуктивна права, Inicijativa #spasime, Женска соба – Центар за сексуална права и Фондација Солидарна.

Протести ће истовремено бити одржани и у Задру, Сплиту, Ријеци, Пули и Осијеку.

- Пуштањем осумњичених за те тешке злочине на слободу правосуђе угрожава безбједност, живот и достојанство жртве. Позивамо вас да се гласно побуните против система који насиље подржава. Некажњавање злочина је злочин - истичу организатори протеста путем друштвених мрежа.

Од надлежних институција захтијевају хитно дјеловање ради заштите жртве и кажњавања починитеља.

Траже од министра правосуђа да одмах покрене дисциплински поступак против судије Марковића пред Државним судијским већем због непрофесионалног и немарног поступања које доводи у опасност сигурност и достојанство жртве.