latinica  ћирилица
16/10/2019 |  18:50 | Аутор: СРНА

Китаровићева и Шкоро воде рат за подршку Католичке цркве

Два кандидата конзервативне и националистичке Хрватске - Колинда Грабар Китаровић и Мирослав Шкоро воде рат за већинску подршку Католичке цркве и вјерника.

Анкете указују на чињеницу да би и Китаровићева и популарни пјевач националних хитова Шкоро у другом кругу побиједили бившег премијера и некадашњег шефа СДП-а Зорана Милановића.

Како процјењују хрватски портали и аналитичари, кругови Католичке цркве су јако подијељени у том погледу.

Китаровићева већ сада кампању усмјерава на вјернике, конзервативни дио гласача и "домољубе", отворено кокетирајући са шовинистичким гласилима и јавним личностима, те одлазећи на мисе у разне дијелове земље.

Шкоро је, са друге стране, био гост на Каптолу на трибини о паду Берлинског зида у организацији Фондације "Конрад Аденауер", чиме је дао до знања да има подршку у високим круговима најмоћније организације у Хрватској - Католичке цркве, а уз њега је и Мирослав Туђман, син "оца нације" Фрање Туђмана, преноси портал "Дневно".

Католички свештеници увелико лобирају - неки за Шкору, а неки за Китаровићеву. Након мисе у њеној жупи у Јелењу, којој је присутвовала, локални свештеник директно је позвао вјернике да на изборима на гласачким листићима заокруже име Китаровићеве.

Један од адута Мирослава Шкоре постао је познати хрватски комичар Жељко Перван, који је, према сопственим ријечима, "пронашао Исуса" и, како наводе медији, преобратио се из атеисте у вјерника. Тај ангажман дао је Шкори нову снагу у десном политичком спектру.

Китаровићева не скрива да тражи подршку чак и најекстремнијих дијелова хрватског друштва, па је кампању почела интервјуом у проусташком "Хрватском тједнику", док је Шкоро најавио да би забранио Самосталну демократску српску странку, ако буде било каквих правним основа.

Хрватско бирачко тијело је, углавном, конзервативно, посебно Славонија и Далмација и то су подручја на којима ће се одлучити побједник дуела Китаровић - Шкоро, који ће, вјероватно бити и укупни побједник избора, процјењују хрватски портали.