latinica  ћирилица
16/10/2019 |  19:34 ⇒ 20:15 | Аутор: Б92

БиХ најлошија у посљедњих 10 година

Фудбалери БиХ су поразум у Атини шансе за пласман на Европско првенство свели на статистичку грешку, коментарише Б92.
Фудбалери БиХ у Финској - Фото: klix.ba
Фудбалери БиХ у ФинскојФото: klix.ba

Два кола прије краја квалификација у групи Ј, БиХ има 10 бодова, пет мање од другопласиране Финске, а уочи меча са перфектном Италијом.

Већ се сада може рећи да БиХ може да се фокусира на бараж кроз плеј-оф Лиге нација, јер је минимална вјероватноћа да ће узети шест бодова, а Финска ниједан.

Међутим, оно што брине навијаче селекције БиХ је то што су "змајеви" у овим квалификацијама имали најлошије резултате у посљедњој деценији.

Осим што није изборила ЕП, БиХ се није истакла ни атрактивном ни ефикасном игром, слаба је била и одбрана, а није ни промовисан неки млади талентовани играч.

Иако јавност није превише критиковала тренера Роберта Просинечког, једно му посебно пребацује.

Наиме, у селекцији БиХ нема ниједног фудбалера из домаће Премијер лиге. Штавише, Просинечки ниједном није виђен на некој утакмици бх. шампионата.

Стање на табели говори да је БиХ слабија не само од просјечне Финске, већ и од екипе која би у већини група била при дну табеле – Јерменије.

Два тима су изједначена са по десет бодова, али су Јермени разбили "змајеве" на свом терену 4:2, након чега је Просинечки и поднео оставку.

То га чини најслабијим у истом периоду, мада се не може сва одговорност пребацити на њега јер је Жути прије мјесец дана поднио оставку истакавши да не зна како да унаприједи игру тима, али ју је ФС БиХ одбацио.

Од одласка Мирослава Блажевића 2008. са мјеста селектора, за БиХ је кроз шест квалификационих циклуса увијек најслабији ранг била трећа позиција у групи, која је максимум који може да достигне ова генерација.

БиХ у тих десет година ниједном није освојила мање од 17 бодова у групи, а 14 примљених голова убједљиво упућује на најслабију одбрану у поменутом периоду, али као кључни фактор слабих резултата је немоћ у гостима.

БиХ на четири гостовања није остварила ниједну побједу, али ни освојила ниједан бод! 

"Змајеви" ће имати прилику да у посљедњем колу окончају црну серију у Лихтенштајну, али ће негативни рекорд остати на снази.

Ови резултати су условили и то да је Просинечки селектор са убједљиво најслабијим учинком у посљедњих десет година на кормилу БиХ.

БиХ је под његовим водством у просеку освајала 1,5 бодова, што је мање него кад је селектор био Блажевић (1,53), Сафет Сушић (1,59) и Мехмед Баждаревић (1,92).