latinica  ћирилица
16/10/2019 |  20:04 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Изложба "Бањалука - центар Врбаске бановине" пред публиком у Бечу (ФОТО)

У оквиру "Дана Србије и Српске у Аустрији", у Бечу је вечерас отворена изложба Архива Републике Српске "Бањалука - центар Врбаске бановине".
Беч - Изложба - Фото: РТРС
Беч - ИзложбаФото: РТРС

Изложба, постављена у свечаној сали 10. бечке општине Фаворитен, базирана је на истоименој монографији архивских докумената која је настала као резултат вишедеценијског рада аутора Небојше Радмановића и Верице М. Стошић на пољу архивистике и историографије. Коаутор изложбе је Владан Вуклиш.

Изложба свједочи о друштвеном животу у једном од златних периода Бањалуке, од 1929. до 1941. године. Монографија, на којој се темељи изложба, обухвата осам цјелина и у свакој је описана нека од сфера живота у Бањалуци из тог временског периода.

Изложба је приређена на основу богате изворне грађе Архива Републике Српске, а кроз архивске документе и фотографије публици у Бечу, између осталог, представљено је централно градско језгро и низ грађевина у Бањалуци које је као трајну заоставштину граду оставио бан Светислав Милосављевић.

Присутнима на отварању изложбе обратили су се Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу и Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске, који је истакао да прошлост Бањалуке између два свјетска рата већ дуже вријеме привлачи пажњу истраживача, јер се ради о изузетном периоду у историји града, када је Бањалука од скромног окружног мјеста из времена аустроугарске управе израсла у политички, привредни и културни центар једне од девет тадашњих југословенских бановина.

"Дане Србије и Српске у Аустрији" заједнички организују Амбасада Републике Србије у Аустрији, Представништво Републике Српске у Аустрији и Заједница српских клубова у Бечу, а манифестација се одржава под покровитељством предсједнице Републике Српске, Жељке Цвијановић, Владе Републике Српске и Министарства спољних послова Републике Србије.

У оквиру програма "Дана Србије и Српске у Аустрији", сутра, 17.октобра će у простору Идеа Хаус (Idea House)  у Бечу биће презентовани туристички потенцијали Јахорине и Златибора.