latinica  ћирилица
16/10/2019 |  20:05 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Јачање студентског стандарда и реформе универзитета

Услови за смјештај студената у дому на Електротехничком факултету и раздвојеност локација за смјештај од студентске мензе, Влади нису непознаница. Пројектна документација за нови дом поред постојећег у некадашњој касарни Чича већ постоји, а и тендерска је у припреми.

- Претходна Влада обезбиједила је буџетска средства за изградњу дома у Лукавици и ми ћемо сутра да будемо у прилици да на сједници Владе покренемо одређене процедуре и сагледамо шта још можемо да унаприједимо - рекао је Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Александра Бјелица, директорица Студентског центра Источно Сарајево навела је да је сарадња са надлежним министарством и студентским организацијама, на завидном нивоу. Како истиче, једини је проблем смјештај.

Јачање и позиционирање Универзитета у Источном Сарајеву, пресудно је и за развој града и општина, а досадашњи и будући допринос општине Источно Ново Сарајево огледа се кроз пренос власништва земљишта, финасирање пројектне и прилагођавање просторно - планске документације.

- Зграда ректората има потребу да има ново сједиште, да опремимо Музичку академију и оно што је добро јесте да ћемо за наредне три године мандата овог министра све ове послове завршити. Ниједан капитални пројекат у општини и граду не би могао бити реализован без подршке Владе Републике Српске - нагласио је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Уз јачање студентског стандарда, предстоје и реформе два јавна универзитета у Српској.

Академској заједници, Студенској унији и синдикатима достављен је преднацрт Закона о високом образовању.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву оцјењује да нуди најсвеобухватнија рјешења за интернационализацију и истраживачки рад.

- Да би се то промјенило, морају се промјенити услови за изборе у звања. Ти услови нису драстични, али су бољи јер се од наставника и сарадника тражи да објављују у часописима од међународног значаја - појашњава Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој високо образовање и информационо друштво Републике Српске навео је му је драго да имамо потврду директно из академске заједнице да су рјешења која су усаглашена са рјешењима и праксама у региону, али и у складу са европским праксама.

Са проблемом уписа мањег броја студената за шест до седам одсто у ову академску годину, Универзитет у Источном Сарајеву суочиће се стратешки.

Кампања ускоро почиње, а будући бруцоши кроз анкету ће износити ставове о овом Универзитету.