X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
16/10/2019 |  22:19 ⇒ 17/10/2019 | 08:09 | Извор: vecernjenovosti

Мистериозни нови организам - изгледа као гљива, понаша се као животиња (ФОТО/ВИДЕО)

Зоолошки врт у Паризу представио је мистериозни нови организам, назван "мрља", жућкасто једноћелијско живо биће које изгледа као гљива, али се понаша као животиња.
Мистериозни нови организам (Фото: MNHN F-G G. Randin) -
Мистериозни нови организам (Фото: MNHN F-G G. Randin)

Нови примјерак Париског зоолошког парка, који ће јавности бити представљен у суботу, нема ни уста, ни стомак, ни очи, али ипак може да детектује храну и да је свари.

"Мрља" има скоро 720 полова, може да се креће без ногу или крила и регенерише се за два минута ако је пресјечена на пола.

- Мрља је живо биће које представља једну од мистерија природе - каже Бруно Давид, директор Музеја историје природе у Паризу, чији је Зоолошки парк дио.

- Мрља нас изненађује јер нема мозак, али може да учи. Уз то, ако спојите двије мрље, она која је стекла знање, пренијеће га на другу - истакао је Давид, преноси Ројтерс.

"Мрља" је названа по научнофантастичном хорор филму Б продукције из 1958. године у којем је главну улогу играо млади Стив МекКвин, а у којем ванземаљски организам "мрља" уништава све што му се нађе на путу у малом граду у Пенсилванији.

- Знамо да сигурно није у питању биљка, али нисмо потпуно сигурни да ли је животиња или гљива - рекао је Давид.

Он је додао да се "мрља" понаша потпуно изненађујуће за нешто што изгледа као печурка јер се понаша као животиња и има способност да учи.