latinica  ћирилица
17/10/2019 |  10:11 | Аутор: СРНА

Косачов: Важно присуство Медведева у Београду

Руски сенатор Константин Косачов изјавио је да покушаји прекрајања историје постају све агресивнији, дрскији и да простор за манипулације и фалсификовање постаје све шири, те нагласио да је веома важно то што ће руски премијер Дмитриј Медведев присуствовати у Београду обиљежавању 75 година од ослобођења града у Другом свјетском рату.
Константин Косачов - Фото: ТАНЈУГ
Константин КосачовФото: ТАНЈУГ

Он је рекао да европске земље имају различите историје из тог рата, а да је историја српског, руског и осталих народа Совјетског Савеза славна и да њоме могу да се поносе.

- То је наша заједничка историја и ми је ником нећемо дати, ма колико нас притискали. Зато је веома важно да смо тог важног дана заједно и управо зато ће предсједник Владе Русије бити овдје у Београду на обиљежавању 75 година од ослобођења града - додао је Косачов за Спутњик.

Према његовим ријечима, за Русију није ништа мање важно, а можда је и важније, то што је предсједник Србије Александар Вучић већ потврдио спремност да учествује у руској Паради побједе поводом обиљежава 75 година од окончања Другог свјетског рата.

- И тада смо били заједно и сада настављамо да будемо заједно, а бићемо заједно и у будућности и нико нас неће раздвојити - истакао је Косачов.

Он је поводом скорог потписивања споразума Србије и Евроазијске уније рекао да је та унија реалност савременог свијета и да се убрзано развија, те да вјерује да ће Србија имати чиме да се похвали свом народу када планови буду реализовани.

- За Србију ће то значити и стицање нових тржишта и могућност нових инвестиција и у том смислу је на правом путу. Нема сумње да ће и нас и вас ометати, да ће нам доказивати да за Србију нема другог пута осим на Запад, али све је то лаж и обмана. Свијет је многостран и у њему увијек постоји алтернатива - рекао је Косачов.

Он је навео да му је веома драго што тај пројекат реализује захваљујући договорима постигнутим на нивоу предсједника двије земље.

- Знам да су између предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Србије Александра Вучића успостављени веома добри и блиски односи и повјерење, а посјета председника Вучића у децембру ће бити још једна важна етапа на том путу. Увјерен сам да то неће бити протоколарни догађај, него конкретан, прагматичан разговор - рекао је Косачов.

Према његовим ријечима, јасно је да у центру пажње тих разговора треба да буде Косово и Метохија и што се тиче статуса и што се тиче заштите права људи и осигурања политичких и демократских процеса.

- Не сумњам да ће Русија, као и до сада, изразити одлучну подршку позицији коју по питању Косова заступа Србија - рекао је Косачов.

Он је закључио да је Косово и Метохија дио Србије, да другог рјешења за сада нема и да га не може бити, осим ако се са тим рјешењем не сложи Београд.