latinica  ћирилица
17/10/2019 |  10:42 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Октобар - мјесец правилне исхране; Усвојимо навике здравог стила живота

Октобар је мјесец правилне исхране. Институт за јавно здравство Републике Српске бројним активностима указује на усвајање навика здравог стила живота.

Тако је било у Дјечијем вртићу "Чика Јова Змај" који је прва установа у Српској са титулом "Пријатељ правилне исхране".

Јагода, Боровница, Крушка, Јабука, Банана, Шљива – називи су екипа које су се такмичиле у припремању посластица од воћа.

Малишани су са васпитачицама дали све од себе да укус њиховог јела буде најбољи.

А жири је одлучио - сви су побједници.

Награђени су друштвеном игром "Једи здраво- Браво, Браво", која је и осмишљена да дјеца лакше усвајају правилне навике у исхрани.

У Вртићу "Чика Јова Змај" у Фочи од 2015.године се уз игру, здраво хране.

- Дјеца нису хтјела да пробају неку храну па смо направили један мали механизам са њима гдје су скупљали новчиће и на тај начин смо их мотивисали да пробају што до тада нису пробали ни ручали - каже Слађана Владичић, директорка ЈУ Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Фоча.

Стручњаци истичу да су посљедњи резултати истраживања о здравим навикама у исхрани поражавајући - у Српској је 21 одсто гојазних.

- Ако се узму параметри обима струка онда је тај проценат далеко лошији јер око 50 одсто жена има обим струка већи од 88 односно код мушкараца већи од 102 цм - истакла је Биљана Мијовић, продеканица за науку и истраживање Медицинског факултета Фоча .

Регионални центар Фоча Института за јавно здравство истраживао је и како се у породицама употребљавају антибиотици.

- Анкетирали смо родитеље дјеце из вртића "Чика Јова Змај" о коришћењу антибиотика. Данас ћемо преузети анкете, а о резултати анкетриања обавијестићемо вас сљедеће седмице - изјавила је Слађана Арсеновић, руководилац РЦ Фоча, Института за јавно здравство Републике Српске.

Ове активности су и дио прославе деведесете годишњице постојања Института за јавно здравство Републике Српске.