latinica  ћирилица
17/10/2019 |  10:53 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Тривић: Ученицима обезбиједити стимулативно окружење

Реформа наставних планова и програма, обезбјеђивање стимулативног окружења за ученике, те едукација наставника и учитеља, биле су централне теме данашњег састанака министра просвјете и културе Републике Српске Наталије Тривић са руководствима основних школа на подручју општине Источна Илиџа.
Наталија Тривић - Фото: СРНА
Наталија ТривићФото: СРНА

- Циљ је да се дјеци обезбиједи адекватно окружење за стицање знања које не треба да буде репродуктивно, него да касније могу га примијене у пракси - рекла је новинарима Тривићева која се састала са руководствима основних школа "Јован Дучић" Касиндо и "Алекса Шантић" Војковићи.

Она је навела да је разговарано о томе шта Министарство просвјете и културе планира да заједно са школама ради у наредној години, истакавши да су сви сагласни да треба обезбиједити најбоље знање и образовање дјеци у Републици Српској.

Тривићева је истакла да све школе морају имати елементарне услове за рад како би дјеца, осим наставних процеса и стицања знања, имала стимулативно окружење за квалитетан рад у школи.

Након састанка са руководством Основне школе "Јован Дучић" која је једна од настаријих у Републици Српској и БиХ, Тривићева је подсјетила да је Министарство просвјете и културе Републике Српске из средстава инвестиција улагало у адаптацију и реконструкцију мокрих чворова у школама.

- Посјетили смо ову школу која одлично функционише кроз различите секције. У наредној години у плану је да се ради на одређеним инвестицијама што се тиче објекта јер је ријеч о једној од најстаријих школа - рекла је Тривићева.

Директор Основне школе "Јован Дучић" Милица Вуковић изразила је задовољство што је имала прилику да угости министра просвјете и културе Републике Српске и да разговара о проблемима које тиште просвјету.

- Разговарали смо и о проблемима ове наше образовне установе која дуго постоји на овим просторима. Успијевамо обављати наставни процес у складу са свим наставним плановима и програмима - рекла је Вуковићка.

Она је истакла да ученици Основне школе "Јован Дучић" остварују запажене резултате на различитим такмичењима, те да ће додатно опремање ове установе помоћи још бољем раду.

Основна школа "Јован Дучић" у насељу Касиндо у општини Источна Илиџа једна је од најстаријих у Републици Српској и БиХ.

Пронађено је писмо мјештана из 1897. године тадашњим властима, у којем траже оснивање школе.

Прва генерација ученика кренула је на наставу 1901. године.