latinica  ћирилица
17/10/2019 |  11:55 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Посебна сједница НСРС о статусу Српске у БиХ почетком новембра

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да ће Клуб посланика те странке у Народној скупштини Републике Српске тражити да посебна сједница парламента у вези са актуелном ситуацијом и статусом Српске у БиХ буде одржана између 1. и 5. новембра.

Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, рекао је да га је Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини позвао да припреми материјал за ту сједницу.

- Они ће предложити да се обратим Скупштини са темом у вези са актуелном ситуацијом и статусом Српске у БиХ. Радим на томе са сарадницима, то је завршено и остало је још да испоштујемо парламентарне процедуре. Почетком наредне седмице доставићемо цијели материјал - рекао је Додик новинарима.

Посебна сједница Народне скупштине раније је најављивана као одговор и на унитаристичку декларацију СДА.

СДА је прошлог мјесеца усвојила декларацију у којој се наводи да је њен примарни и дугорочни циљ усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним. Декларација предвиђа успостављање "босанског језика".