latinica  ћирилица
17/10/2019 |  14:00 ⇒ 18/10/2019 | 08:25 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Нарушено право на представљање конститутивних народа (ВИДЕО)

Због неформирања власти на нивоу БиХ нарушено је право на представљање конститутивних народа у заједничким институцијама, изјавила је за наш радио предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.
Отворено речено - Фото: РТРС
Отворено реченоФото: РТРС

Гостујући у емисији Отворено речено, Цвијановићева је истакла да такво стање није у складу са Уставом, те да је изневјерена воља грађана јер нису имплеметирани резултати избора. Између осталог, поручила је да ће Српска адекватно одговорити и на Декларацију СДА, о чему ће се расправљати и у Народној скупштини почетком новембра.

Политичка условљавања бошњачких политичких представника и тражење лојалних партнера из Српске довели су до тога да БиХ и након годину дана од избора нема формирану власт. Осим нарушеног права на представљање конститутивних народа, нарушена је и воља бирача, поручује предсједница Српске. Такође, не вјерује да је могућа нова већина у бх. парламенту, али и подсјећа да би се тим потезом вратили четири године уназад, јер би опет власт формирале странке из Српске које немају изборни легитимитет.

- Да ли то значи да се ниво БиХ може конституисати само онда када Бакир Изетбеговић добије сараднике из Републике Српске који су њему по вољи? На вјерујем у тај сценарио нове парламентарне већине. Комбинаторика је могућа, али и када би се тако нешто десило, то би било све, а само не би био успјех - истиче Цвијановићева.

И условљавањем са АНП-ом, односно чланством у НАТО, показује се какве су намјере, првенствено бошњачких политичких представника, упозорава Цвијановићева. О намјерама према Српској довољно говори и Декларација СДА, а предсједница Српске увјерава да ће на Декларацију институције адекватно одговорити. Наглашава да ће се почетком новембра на сједници Народне скупштине разматрати не само овај документ, већ и стање у БиХ и однос према институцијама Српске. Јединство у Парламенту је потребно, али га Цвијановићева не очекује.

- Било би добро да имамо јединство, и понудићу јединство као формулу за заједничко политичко дјеловање по питањима која су стратешки важна за Републику Српску. С друге стране, није трагедија ако не буде јединства, јер смо ми и раније важне ствари утврђивали, а да нисмо имали подршку свих партија. Мислим да је важно да постоји широка подршка оваквим идејама зато што ми знамо, да оно о чему ћемо дебатовати, ужива широку подршку грађана - навела је Цвијановићева.

Српска осим на политичке, има одговоре и на актуелне социо-економске проблеме. Цвијановићева је нагласила подршку институција када је ријеч о пронаталитетним мјерама, односно демографској обнови. Приоритет остаје јачање економије и повећање броја запослених.

- Радимо на томе да се растерети привреда, али сваки пут да се то одрази на повећање плата у приватном сектору и успијевамо у томе. То је и начин да задржимо људе - нагласила је Цвијановићева.

Предсједница Српске истакла је да је значајна подршка Србије када је ријеч о подстицајима за младе предузетнике. Подсјетила је да се реализује и неколико великих инфраструктурних пројеката, гради се ауто-пут од Бањалуке према Приједору и од Бањалуке према Србији, а уз то ради се на модернизацији и опремању школа и болница широм Српске.

Емисију Отворено речено можете послушати ОВДЈЕ.