latinica  ћирилица
17/10/2019 |  14:54 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Основни суд у Бијељини ријешио 20.137 комуналних предмета РТВ таксе

Од првог јануара 2017. године до 30. септембра ове године Основни суд у Бијељини ријешио је 20.137 комуналних предмета РТВ таксе кроз СОКОП – Мал систем.
Бијељина: Окружно тужилаштво, Окружни суд, Правобранилаштво и Основни суд - Фото: РТРС
Бијељина: Окружно тужилаштво, Окружни суд, Правобранилаштво и Основни судФото: РТРС

Остало је неријешено са крајем септембра 130.180 предмета, каже за Семберске новине предсједник Основног суда у Бијељини Аид Ханушић, подсјетивши да је овај суд од првог јануара 2016. године приступио пројекту СОКОЛ –Мал, у сарадњи са Високим судским и тужилачким савјетом БиХ и Радио-телевизијом Републике Српске, и започео рад на уносу мануелних неријешених комунаслних предмета у којима се као тражилац извршења јавља РТРС.

Овај систем је креиран у оквиру пројекта унапређења ефикасности правосуђа, који су финансирале владе Шведске и Норвешке и његова примјена у БиХ почела је од 2016. године.

- Систем СОКОЛ – мал омогућава електронско слање поднесака суду и електронску обраду предмета који се рјешавају на основу вјеродостојне исправе. У питању су рачуни, налози, платне картице. У Високом судском тужилачком савјету примијећено је да највећи притисак на судове у БиХ управо представља рјешевање таквих предмета. У односу на укупан број предмета у судовима, ови предмети обухватају око 80 одсто свих предмета у правосуђу БиХ - изјавио је он.

Нагласио је да је због тога и тражен начин и модел како да се ови комунални предмети што брже и ефикасније рјешавају.

- Овај суд поприлично касни у реализацији овог пројекта. Предмети који се односе на наплату РТВ таксе били су одлагани, нису чак били ни евидентирани на начин како је то било прописано. Ми смо се у 2016. години активно укључили у обраду ових предмета, односно у њихову класификацију. Превасходан задатак је био да сазнамо, колико уопште имамо таквих предмета. У периоду од првог новембра 2016. до 30. августа 2017. године завршили смо унос неријешених комуналних предмета (РТВ такса) у СОКОП – Мал систем и дошли смо до бројке од 150.317 неријешених предмета - истиче Аид Ханушић.

Коментаришући подијељена мишљења у јавности око обавезе плаћања РТВ таксе, Ханушић наводи примјер Њемачке, гдје сви грађани, којима је доступан сигнал Јавног сервиса, морају плаћати РТВ таксу.

- Такав став је заузео њемачки Уставни суд, без обзира на присуство свјетских приватних телевизијских кућа на том подручју. Државне телевизије грађанима пружају све неопходне информације у случају неких кључних догађаја, као што су елементарне непогоде и сличне ситуације. То је свима нама добро познато. Реализацијом СОКОЛ - Мал система наплате РТВ таксе смањују се и трошкови извршења у овим предметима. У овим предметима не мора се доказивати постојање дуга и у њима нема спорних правних или чињеничних питања о којима би суд одлучивао. Суд потврђује потраживање тражиоца извршења као неспорно - каже Аид Ханушић, наглашавајући да је Основни суд у Бијељини тренутно други по успјешности рјешавања комуналних предмета , одмах из зеничког Основног суда, јер су се у Зеници у пројекат укључила и комунална предузећа.

Он каже да тренутно у суду имају око 7.000 "класичних" судских предмета, док на другој страни имају 130.000 комуналних предмета који се односе на наплату РТВ таксе.

- У пословима евидентирања ових предмета помогли су нам пуно наши приправници, али и службеници РТРС. У међувремену смо имали и акцију коју је организовао ВСТС, а ријеч је о уручењу обавјештења грађанима, да су дужни измирити своје обавезе везане за плаћање РТВ таксе. Од 6.089 таквих предмета који још нису били покренути, уручено је 3.248 обавјештења грађанима. Одмах је измирен дуг у 426 предмета и поступак је обустављен - истакао је он.

Додаје да су Грађани схватили своју обавезу измирења дуга за РТВ таксу и сада редовно провјеравају стање својих обавеза.

Извор: Семберске новине