latinica  ћирилица
17/10/2019 |  15:38 ⇒ 17:26 | Аутор: СРНА

Билећа захтијева заштиту становништва од миграната

Скупштина општине Билећа усвојила је данас закључке којима се, између осталог, од Граничне полиције БиХ и Полицијске управе Требиње тражи да предузму неопходне мјере за спречавање нелегалног уласка миграната у БиХ и да заштите имовину становника на подручју билећких села.

На данашњој ванредној сједници Скупштина општине усвојен је закључак у коме је затражено од Полицијске управе Требиње да организује присуство полиције 24 часа на подручју села у околини Билеће ради заштите имовине и лица на том терену.

Један од закључака је и да општина Билећа именује члана координационог тијела за мигрантска кретања, затим да начелник општине Билећа формира стручну комисију за процјену настале штете упадима, односно кретањима миграната на подручју ове локалне заједнице.

Одлуком Скупштине општине Билећа биће обезбијеђена одбрана пред надлежним правосудним органима Милораду Чомићу из села Тодорићи који је 5. октобра, након сукоба са групом миграната, убио једног од њих којег је затекао у кући свог комшије.

Предсједник Скупштине општине Билећа Срђан Роган рекао је да је у вези са овим проблемом локална заједница учинила максимално што је могла, те да су остале ствари на органима безбједности Српске и БиХ.

Он је рекао да је МУП Српске максимално ангажован у заштити грађана, истакавши да нико не може бити сигуран због толиког присуства миграната.

- Не могу да гарантујем да ће закључци ријешити проблем али сигурно је да ће поправити ситуацију у том подручју. Само појачавање полицијских патрола даје резултате - рекао је Роган новинарима.

Закључци који су усвојени на данашњој сједници биће прослијеђени Полицијској управи Требиње и Граничној полицији БиХ.

Мјештани мјесне заједнице Крстаче и села у околини Билеће затражили су у недјељу, 13. октобра, на протестном скупу у селу Симијова да их полиција и локална власт заштите од миграната, као и хитну ванредну сједницу Скупштине општине Билећа.