latinica  ћирилица
17/10/2019 |  17:15 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Завршно тестирање машине за деминирање произведене у Техничком ремонту Братунац

У Броду је у току тестирање машине за уклањање растиња и уништавање минско-експлозивних средстава заосталих из рата - производ стручњака Техничког ремонта Братунац.
Брод - тестирање машине за уништавање минско-експлозивних средстава - Фото: СРНА
Брод - тестирање машине за уништавање минско-експлозивних средставаФото: СРНА

Помоћник директора Републичке управе цивилне заштите Драган Кос рекао је Срни да је данас у Броду завршни процес тестирања машине МX 17 која је у власништву Републичке управе цивилне заштите.

- Ако машина прође данашњи тест, биће акредитована за деминирање, за машинску припрему и уклањање противпјешадијских мина. Ради се на дијелу терена у Броду у рејону Скеле, а ако прође акредитацију радићемо уз ободни канал према насељу Крк - каже Кос.

Он додаје да је Тим Републичке управе цивилне заштите за машинско уклањање рушевних објекат такође ангажован у Броду.

- Машина је произведена у Братунцу, све осим мотора. Ово је већ трећи циклус теста произведене машине. Два пута смо то обављали у Броду и једном у Модричи. Отклањали смо мање недостатке, ово је завршна фаза и вјерујемо да ће проћи акредитацију - додао је Кос.

Према његовим ријечима, локална заједница је финансирала трошкове горива и мазива за машину, као и смјештај три оператера и вође тима.

- Оператер је врхунски заштићен и не постоји опасност да се повриједи. Већина тога је електронска - од протока уља, читања брзине и осталог, квадратуре продуктивности, тако да наши оператери имају прилику да управљају машином високог квалитета - истакао је Кос.

Стручни сарадник у Цивилној заштити општине Брод Јован Сријемац истиче велики значај који има ангажовање Републичке управе цивилне заштите у Броду, посебно активност на тестирању ове машине.

- У Броду су велики радови, комунални и инфраструктурни. На захтјев начелника ангажовали смо тим Републичке управе цивилне заштите за уклањање рушевних објеката, као и настале депоније. Тестирана је и машина која је за двадесетак дана очистила 70.000 метара квадратних вегетације на подручју које је већ деминирано, али увијек постоји опасност од мина - каже Сријемац.

Представници општинске Цивилне заштите наводе да ће машина након финалне израде бити ангажована на изградњи и поправци водоодбрамбених система, јер су велике поплаве нанијеле огромну штету привреди и пољопривреди Српске због неадекватних одводних канала и насипа.

Вриједност посла који на овој машину обављају припадници Републичке управе цивилне заштите је око 15.000 КМ.